TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hacksaw Ridge

Titel: Hacksaw Ridge
Regisseur: Mel Gibson
Acteurs: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey
Uitgebracht: 2016
Uitgever: Cross Creek Productions
Speelduur: 139 minuten
Omschrijving:

Sommige oorlogsverhalen zijn zo uniek dat men gaat twijfelen aan hun waarheidsgehalte. In 2016 bracht filmregisseur Mel Gibson 'Hacksaw Ridge' uit over Amerikaanse gevechten tegen Japanse troepen tijdens de Slag om Okinawa, die duurde van 1 april tot 22 juni 1945. Een van de soldaten, Desmond T. Doss, is erg religieus en verafschuwt geweld. Deze hoofdfiguur, vertolkt door de Brits-Amerikaanse acteur Andrew Garfield, weigert het zelfs om wapens op te nemen tegen Japanse troepen tijdens genoemde slag.

Ondanks de waarschuwing van zijn vader dat oorlogen in feite zinloos zijn wil Doss toch het leger in. Zijn plichtsbesef zorgt ervoor dat hij, net als veel andere jongens van zijn leeftijd, wil dienen in het Amerikaanse leger. Religie is een essentieel element van de opvoeding van Doss (hij is een Zevendedagsadventist). Vaak neemt Doss een bijbel mee als hij wandelingen maakt. Tijdens een keuring voor legerdienst raakt hij verliefd op een verpleegster. Op het eerste gezicht verliefd worden is mogelijk, zo maakt de film duidelijk.

Het principieel weigeren van schietoefeningen zorgt voor veel problemen voor Doss. Later besluit hij hieraan alsnog deel te nemen. Doss besluit hospik te worden. Tijdens de eerste gevechtsacties op Okinawa waarin de hoofdrolspeler terechtkomt zien we een hel op aarde: verschroeide aarde, lijken en brand. Mel Gibson weet er als geen ander in te slagen om het oorlogsgeweld zo realistisch mogelijk weer te geven. De harde realiteit van afgerukte ledematen, pijn en verbranding. Net als de Japanners lijden de Amerikanen grote verliezen, zij het in minder grote aantallen. Japanse soldaten rennen als maniakken met bajonet in de aanslag op Amerikaanse stellingen waarbij zij door geweervuur grote verliezen lijden. Die suïcidale 'golven' breken op goed verdedigde linies. De haat van de Japanners is zo groot dat Japanse soldaten ogenschijnlijk geen enkele moeite hebben om zich op te blazen met handgranaten.

Het grauwe oorlogslandschap van Okinawa wordt gevuld door het geluid van fluitende granaten die Amerikaanse schepen op Japanse stellingen afvuren. Elke bomkrater kan worden gebruikt door Japanners en Amerikanen om dekking te zoeken. Om de Japanse stellingen te verzwakken worden honderden granaten afgevuurd door Amerikaanse oorlogsbodems. De Japanse moraal wordt er echter niet door gebroken: integendeel, de Japanse soldaten worden steeds fanatieker. Overgave is geen optie, dan liever Harakiri (rituele zelfmoord).

Tijdens die hel zien we Doss aan het werk om de bijbel in zijn woord te volgen: het redden van zoveel mogelijk mensen zonder zelf mensen te doden. Doss redt tientallen Amerikaanse soldaten van het slagveld: sommige van hen hebben ledematen verloren. De religieuze boodschap van compassie, liefde en geweldloosheid laat zien dat soldaten, zelfs tijdens oorlogen, zich soms gedeeltelijk of zelfs geheel onthouden van geweld en zichzelf inzetten voor anderen. Net als Christus die zijn leven voor de mensheid heeft gegeven zet Doss zich volledig in voor anderen waarbij hij zijn eigen leven wegcijfert.

Hacksaw Ridge is een unieke film die het goede van sommige mensen laat zien. Het contrast tussen enerzijds pacifisme en anderzijds de gewelddadige oorlogsbeelden komt duidelijk naar voren in de film. Doss kreeg voor zijn acties de 'Medal of Honor', de hoogste oorlogsonderscheiding die Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog konden krijgen. Die medaille krijgt men als er sprake is van 'opvallende moed en ondernemingszin met gevaar voor eigen leven, boven wat de dienst vereist, in daadwerkelijk gevecht tegen een vijandelijke krijgsmacht'. Het verhaal van Doss inspireert, boeit en emotioneert. Een film die aantoont waartoe goede mensen in oorlogstijd in staat zijn.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
07-05-2017
Laatst gewijzigd:
24-06-2017

Afbeeldingen