TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Die Geschichte der Panzer im II. Weltkrieg

Titel: Die Geschichte der Panzer im II. Weltkrieg
Regisseur: Carl Fischer
Uitgebracht: 2005
Uitgever: Warner Home Video - DVD
Speelduur: 200 minuten
Omschrijving:

Niet veel documentaires behandelen het ontstaan, de inzet en de ontwikkeling van het Duitse tankwapen tussen 1930 en 1945. 'Die Geschichte der Panzer im II. Weltkrieg' tracht een totaaloverzicht te geven van de ontwikkeling en inzet van het Duitse tankwapen vanaf de opkomst van Adolf Hitler in de jaren dertig tot en met de Duitse capitulatie in mei 1945. In verschillende hoofdstukken, onder andere 'Der Aufbruch der Giganten (1939)', komen tankmodellen aan bod. Uitgelegd wordt dat de in de jaren dertig ontwikkelde Duitse tanks licht gepantserde en bewapende voertuigen waren. Door de Blitzkrieg kon de Duitse Wehrmacht vijanden overrompelen. Tanks speelden daarbij een centrale rol. De tank was een van de belangrijkste wapens van de 20ste eeuw, naast het vliegtuig. Door de combinatie van bescherming, bewapening en snelheid waren tanks in staat vijandelijke versterkte linies aan te vallen en te vernietigen. Die rol had de tank al deels uitgevoerd in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), toen de tank als nieuw (experimenteel) wapen op het slagveld verscheen.

De Duitstalige documentaire toont zwart-wit beelden die een redelijk goed beeld geven van Duitse tanks tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij komen achtergrondontwikkelingen aan bod zoals leidinggevende militairen, tactieken en veldslagen. Soms wordt ingezoomd op tanks waarbij technische gegevens worden besproken (met behulp van kaders). Een groot nadeel is het feit dat vaak beelden worden getoond die niet overeenkomen met de gesproken tekst. Ook wordt soms foutieve informatie gegeven (met betrekking tot technische gegevens). Samenhang is soms ver te zoeken in de documentaire. Zo wordt de tankjager 'Ferdinand', later 'Elefant', getoond bij de Duitse aanval op Polen in 1939 (die tankjager werd pas in 1943 aan het Oostfront ingezet). Bij het bespreken van de Tiger I wordt een afbeelding van een Tiger II getoond. De besproken tanks zijn vaak van afbeeldingen voorzien die niet van optimale kwaliteit zijn (onscherpe afbeeldingen). Bij het commentaar is ook vaak het geluid van explosies te horen. Dat zorgt ervoor dat het geluid van het commentaar op de achtergrond verdwijnt.

Al met al is deze documentaire niet erg goed. De beelden zijn soms origineel, maar de vele fouten zorgen ervoor dat vaak geen sprake is van historische nauwkeurigheid. Echter, als aanvulling op andere oorlogsdocumentaires kan deze documentaire toch de moeite waard zijn gezien de grote hoeveelheid beeldmateriaal dat een redelijk overzicht geeft van de belangrijkste militaire acties van Hitler-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: (Matig)

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
24-06-2017

Afbeeldingen