TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Bridge at Remagen

Titel: The Bridge At Remagen 112 minuten
Acteurs: George Segal, Robert Vaughn, Ben Gazzara, Bradford Dillman
Regisseur: John Guillerman
Uitgebracht: 1969
Omschrijving:

Het is maart 1945. Na Hitler's laatste wanhopige poging om, in zijn ogen, de oorlog winnend af te sluiten, zijn de Duitsers massaal op de terugtocht naar het vaderland. De Geallieerden zitten ze hierbij heel dicht op de hielen. De Duitsers zijn van plan zich terug te trekken achter de Rijn, en die vervolgens te gebruiken als natuurlijke barriŤre. Om te voorkomen dat de restanten van het zwaar gehavende 15. Armee, zo'n 75.000 man, ontkomen en zich verschansen achter de Rijn, hebben de Geallieerden praktisch alle bruggen over de Rijn vernietigd. Praktisch alleÖÖ.behalve twee.

Dat is zo'n beetje het hele verhaal in een notendop samengevat. De film begint dan ook met een shot van een Duitse trein volgeladen met gewonden, die wanhopig probeert te ontkomen aan de achtervolgende Geallieerden. Vlak nadat de trein de brug over is, wordt deze voor de neus van de Amerikanen opgeblazen. Beide partijen realiseren zich dat de brug van Remagen de enige nog beschikbare brug is. Het Duitse Opperbevel geeft opdracht aan Generaal Von Bock om ook deze brug te laten springen. Met de 75.000 man in aantocht, twijfelt Von Bock aan dit bevel. Hij durft echter niet het bevel te negeren en schakelt sluw Majoor Krueger in.
Krueger krijgt de opdracht de brug "zo snel mogelijk" te laten springen. Krueger is echter van plan om de brug zo lang mogelijk open te houden, om op die manier zoveel mogelijk Duitsers te redden.

Van de Amerikanen zou je verwachten dat ze deze laatste brug over de Rijn, ongehavend in handen zouden willen krijgen. Niets is minder waar; de opdracht van het 27th Armored Infantry Battalion van de 9th Amored Division is om het nabij gelegen dorp Meckenheim in te nemen en van daar uit aanvallen op de brug uit te voeren om deze op die manier te vernietigen, zodat het 15. Armee in de val zit. In hun achterhoofd gaan de Amerikanen er van uit dat OF de Duitsers zelf OF de Geallieerde Luchtmacht de brug voor hun komst al hebben laten springen.
Na de nodige actie komt het 27th Armored Infantry Battalion bij de brug aan, en ontdekt dat deze nog ongehavend is. De orders worden veranderd en de brug moet nu ongehavend in Amerikaanse handen vallen. De Duitsers willen tenslotte de brug zelf opblazen, maar dit mislukt door Amerikaans toedoen, en alleen de noodlading ontploft. De brug is beschadigd, maar niet vernietigd. Uiteindelijk lukt het de Amerikanen om de brug in te nemen, voordat deze van ellende zelf in elkaar stort.

Beoordeling:

Informatie

Artikel door:
Patrick Molders
Geplaatst op:
18-02-2003
Laatst gewijzigd:
02-10-2017

Afbeeldingen