Eva Braun's Secret Films

Titel: Eva Braun's Secret Films
Uitgebracht: 2004, op DVD in 2006
Uitgever: TDM Entertainment
Verkrijgbaarheid: DVD
Omschrijving:

“Voor de eerste maal een historische kijk in het privé-leven van Adolf Hitler en Eva Braun.” Als we deze bewering achterop de DVD-hoes moeten geloven, is “Eva Braun’s Secret Films” een baanbrekende documentaire. Dat valt echter een beetje tegen want een groot deel van de cameraopnamen van Eva Braun die we in deze documentaire te zien krijgen, zijn reeds gebruikt in tal van andere documentaires. Welke liefhebber van documentaires over het Derde Rijk kent niet de ontspannen beelden van verschillende nazi-leiders op het terras van de Berghof? Ook andere opnamen van het dagelijkse leven van Adolf Hitler en Eva Braun in Berchtesgaden uit deze documentaire zijn al eerder vertoond. Gelukkig zijn er echter ook fragmenten opgenomen die minder bekend zijn. Wellicht zijn enkele daarvan inderdaad nog nooit eerder vertoond.

Minder vaak of nooit eerder vertoonde filmopnamen uit “Eva Braun’s Secret Films” zijn bijvoorbeeld die van de vakantiereisjes van Eva Braun en haar familie. Zo zien we de opnamen die Eva Braun maakte tijdens een cruise van de nazi-vrijetijdsorganisatie Kraft durch Freude (KdF) naar IJsland, de Noorse fjorden en Denenmarken. Eva Braun was zeker geen ongetalenteerde filmster en de kwaliteit van deze opnamen is uitstekend, maar desondanks zijn deze vakantiebeelden niet bijzonder fascinerend. De fragmenten duren te lang en bevatten te weinig historische diepgang en relevantie. Ze zijn te vergelijken met de vakantiebeelden van familieleden of vrienden: de vakantiegangers zelf beleven vaak veel meer napret aan deze beelden dan jij.

Het begeleidend commentaar biedt ook geen nieuwe informatie en perspectieven, maar is desalniettemin voldoende informatief. De wijze waarop de documentaire wordt ingeleid is echter irrelevant en tevens dubieus. Men zet Duitsland neer als het slachtoffer van de oorlog en niet als de aanstichter. Beweerd wordt dat er na het einde van de oorlog een lijdensweg begon voor Duitse krijgsgevangenen, waarvan miljoenen van hen deze niet zouden overleven. Dat doet niet alleen niks ter zake in deze documentaire, maar het geeft een onvolledig en misplaatst beeld. Men gaat er namelijk aan voorbij dat Duitsland de grote agressor was in deze oorlog en men schenkt geen enkele aandacht aan de miljoenen mensen die door het nationaal-socialisme de dood zijn ingejaagd. Deze bewering is een slechte binnenkomer, maar gelukkig niet representatief voor het vervolg van de documentaire. Men gaat niet in op de misdaden van Adolf Hitler, want ook dat zou irrelevant zijn. De documentaire geeft tenslotte geen breed historisch beeld van het Derde Rijk, maar laat enkel een glimp zien van het luxueuze, maar eenzame leven dat Eva Braun leidde als minnares van de Führer.

“Eva Braun’s Secret Films” is niet zo’n bijzondere documentaire als beweerd wordt op de DVD-hoes. Het is onjuist te stellen dat we in deze documentaire voor de eerste maal een historische kijk in het privé-leven van Adolf Hitler en Eva Braun krijgen, want veel beelden zijn al eerder vertoond. De documentaire geeft geen nieuwe blik op het leven van Eva Braun en haar veel besproken relatie met Hitler wordt nauwelijks uitgediept. Daarnaast krijg je als kijker oogkleppen op voor de ellende die zich afspeelde buiten het idyllische leventje in Berchtesgaden en de vakantiereisjes van Eva Braun. Dit maakt deze documentaire slechts interessant voor diegene met specifieke interesse in de privé-opnamen van Eva Braun.

Beoordeling: (Mooie compilatie van filmopnamen, maar niet vernieuwend en weinig diepgang.)

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
22-10-2006
Laatst gewijzigd:
12-07-2010

Afbeeldingen