TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

The Guns of Navarone

Titel: The Guns of Navarone, speelduur 150 min
Acteurs: David Niven, Gregory Peck, Anthony Quale, Anthony Quinn,
Stanley Baker, James Darren, Richard Harris, Irene Papas, Gia Scala, Bryan Forbes e.v.a.
Regisseur: J. Lee Thompson
Uitgebracht: 1961
Bijzonderheden: Zeven Academy Award Nominations waaronder Beste Film, Beste Regisseur en Beste filmspel.
De makers van de film willen dank betuigen aan de Britse Admiraliteit en het ministerie van defensie voor hun advies en medewerking. Ook zijn ze veel dank verschuldigd aan de Griekse Strijdkrachten en aan andere departementen van de Griekse regering. Tevens willen zij het Griekse volk danken voor haar gastvrijheid en vriendschap tijdens de opnamen in Griekenland.
Omschrijving: In 1943 lagen op het Griekse eiland Kheros 2000 Britse soldaten. Uitgeput en hulpeloos. Ze hadden nog precies een week te leven, omdat Hitler had besloten tot groot machtsvertoon in de EgeÔsche zee, om zo het neutrale Turkije tot meevechten aan de Duitse zijde te dwingen. Dit machtsvertoon zou plaatsvinden op Kheros, een Grieks eilandje vlak onder de Turkse kust. Het neusje van de Duitse oorlogsmachine zou de aanval leiden. De Britse soldaten zouden gevangen genomen worden als ze niet tijdig geŽvacueerd werden. De vaarroute voor de schepen die de evacuatie zouden uitvoeren lag in het schootsveld van twee grote radargeleide Duitse kanonnen, op het nabij gelegen eiland Navarone. Geen enkel geallieerd schip kon het wagen om die kanonnen uit te dagen. De geallieerden kregen een week van te voren de informatie in handen dat de Duitsers besloten hadden tot het grote machtsvertoon.

Omdat er al vele mogelijkheden geprobeerd waren via zee of vanuit de lucht en alle mislukten, omdat de kanonnen in een grote rots ingebouwd waren, besloot men een commando team onder leiding van Majoor Roy Franklin (Anthony Quayle) in te zetten. Het commando team bestond verder uit Kapitein Keith Mallory (Gregory Peck) een bergbeklimmer van de bovenste plank, Korporaal Miller (David Niven) ťťn van de beste explosievenexperts, Kolonel Andrea Stavros (Anthony Quinn) een Griekse commando, Korporaal Butcher Brown (Stanley Baker) een goede mecanicien en heel goed met het mes, en soldaat Spiro Pappadimos (James Darren) een geboren moordmachine en van Griekse afkomst. Per boot vertrekken ze via de zee naar Navarone. Na een onstuimige zee reis komen ze op Navarone aan waar ze van de ťne in de andere verraderlijke situatie terecht komen. Inmiddels hebben zich twee verzetstrijders bij het commandoteam gevoegd. Zij moeten ervoor zorgen dat het commando team op plaats van bestemming aankomt. Onderweg worden ze verraden en opgepakt. Maar op een slinkse wijze en een truc van kolonel Stavros weet men te ontsnappen. Maar ondertussen bevindt zich er nog steeds een verrader in hun midden. Het wordt al snel duidelijk wie dat is, maar hun explosieven zijn aangetast en niets meer waard. Gaat het hen nog lukken om de kanonnen op te blazen? Kunnen de marineschepen die onderweg zijn de Britse soldaten evacueren? Of worden ze door de kanonnen vernietigd. Kortom gaat hun missie lukken of niet? Kijk zelf en je weet het! Een supermooie film die zijn gelijke nauwelijks kent.

Beoordeling: (Een meesterwerk)

Informatie

Artikel door:
Ronald Stassen
Geplaatst op:
02-04-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen

Afbeeldingen

Afbeeldingen