TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Aanslag

Titel: De Aanslag (Nederland 1985) 144 min (of 126 min op video)
Ook bekend als: The Assault / Der Anschlag
Acteurs: Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaykamp, Huub van der Lubbe, Edda Barends, Akkemay, Olliver Domnick, Guus Hermus, Ina van der Molen, Frans Vorstman, Wim de Haas e.v.a.
Regisseur: Fons Rademakers
Uitgebracht: 1986
Bijzonderheden: Verfilmd boek van Harry Mulisch.
Deze film won in 1987 de Oscar voor beste buitenlandstalige film.
Film die begint in WW2 en daarna het leven volgt van een jongen wiens hele familie is vermoord door de nazi's.
Omschrijving:

Nederland, in het laatste gedeelte van de Tweede Wereldoorlog.
In een rustig straatje wordt een collaborateur doodgeschoten door verzetsmensen.
De bange bewoners van de huizen in de straat kijken vanachter hun gordijnen angstig naar buiten. Ze vrezen verschrikkelijke wraakacties van de Duitsers en slepen het lichaam naar de deur van een huis verderop in de straat.

De bewoners van dat huis, de familie Steenwijk, worden ondanks hun onschuld gedeporteerd door de nazi's. Ze worden allen geliquideerd op de 12 jarige Anton (Marc van Uchelen) na. Door een mengeling van geluk en bureaucratie blijft hij in leven.
In een cel wordt hij getroost door een jonge vrouw die de aanslag op haar geweten blijkt te hebben. Ze vertelt hem haar geheimen.

Gedurende zijn latere leven blijft Anton (als volwassene gespeeld door Derek de Lint) zich afvragen wat er nu toe heeft geleid dat zijn familie werd opgepakt.
Hij ontmoet de zoon van de vermoorde collaborateur en de man waar de verzetstrijdster die de aanslag pleegde verliefd op was. Tijdens een ban-de-bom demonstratie komt hij bovendien zijn voormalige buurmeisje tegen. Van haar hoort hij de reden waarom haar vader het lijk van de vermoorde collaborateur naar de deur van het huis van zijn familie heeft gesleept.

Een film over angst, haat, onbegrip, vertwijfeling en wraakgevoelens met veel flashbacks en een niet gelijkmatige verhaallijn. Er wordt heen en weer gesprongen tussen het verleden en het heden.

Deze film werd wereldwijd ontvangen als een zenuwslopende thriller met als beloning een Oscar voor beste buitenlandstalige film.
De Oscar is de award die Amerikaanse film academy uitreikt, en wordt gezien als de hoogst verkrijgbare prijs die een film kan winnen.

Derek de Lint speelde in heel veel oorlogsfilms; 'Soldaat van Oranje', 'The Great Escape II', 'The Free Frenchman' en 'The Lucky Star' zijn daar enkelen van.

Monique van de Ven speelt in deze film een dubbelrol; die van Anton's latere vrouw en de door de Duitsers vermoorde oudere vrouw die Anton onderdak had gegeven.

Beoordeling: (Zeer sterk)

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
04-03-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen