TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De IJssalon

Titel: De IJssalon (Nederland 1985) 92 min
Ook bekend als: The Ice-Cream Parlour / Private Resistance
Acteurs: Gerard Thoolen, Renťe Soutendijk, Bruno Ganz, Kees Hulst, Frits Lambrechts, Carol van Herwijnen, Gijs de Lange, Karin Bloemen, Michiel Kerkbosch, Felix Jan Kuipers, Alexander von Heteren, Johan Ooms, Jos van de Ven, Jon Bluming e.v.a.
Regisseur: Dimitri Frenkel Frank
Uitgebracht: 1985
Bijzonderheden: Drie jaar na het uitbrengen van deze film overleed Frenkel Frank.
Verscheen internationaal onder diverse titels.
Er werd op locatie gefilmd in Amsterdam, Wassenaar en Noordwijk.
Omschrijving:

Het is begin 1941 en de Duitse bezetter houdt zich nog rustig in Nederland.
De antipathie jegens de Joden komt echter steeds meer naar voren.
In de buurt rond de ijssalon van Otto Schneeweiss (Gerard Thoolen) worden de botsingen tussen de fanatieke NSB-ers en een knokploeg steeds heftiger.
Het verzet tegen de met Duitsers samenwerkende NSB groeit.

Schneeweiss is een Oostenrijkse Jood die uit Duitsland naar Nederland is geŽmigreerd.
Op een dag krijgt Otto bezoek van zijn vroegere Duitse vriend Gustav die inmiddels majoor in het bezettingsleger is. Otto en Gustav kennen elkaar uit Berlijn.
Trudi (Renť Soutendijk), de vriendin van Otto en tevens de zuster van de leider van de knokploeg, raakt langzaam maar zeker verliefd op de Duitse officier.

Twee andere, Amsterdamse vrienden komen ook recht tegenover elkaar te staan. De ťťn, Hans (Kees Hulst), is de leider van een groep NSB-jongeren terwijl de ander, Luuk (Gijs de Lange), de leider is geworden van de lokale anti-nazi knokploeg.

Als Otto bij een Duitse overval gearresteerd wordt, worden liefde, vriendschap en principes zeer zwaar op de proef gesteld.

De naam Schneeweiss en het zwarte waarmee hij geconfronteerd wordt vormen een mooi contrast. De bij voorbaat verboden romance tussen Soutendijk en de Duitser heeft iets weg van het verhaal van Romeo en Julia.

Carol van Herweijen speelt de rol van de Gestapo officier MŁller.

Renť Soutendijk speelde vier jaar eerder de hoofdrol in de Nederlandse oorlogsfilm 'Het meisje met het rode haar'. Naar aanleiding van het verschijnen van 'De IJssalon' ontving Renť Soutendijk een Gouden Kalf voor haar gehele oeuvre.
Bruno Ganz (Gustav in de film) is de zoon van een Zwitserse vader en een Noord-Italiaanse moeder.

Beoordeling: (Degelijk nationaal product)

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
04-03-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen