TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Memphis Belle

Titel: The Memphis Belle (USA 1990) 101 min
Acteurs: Matthew Modine, Jane Horrocks, David Strathairn, Harry Connick Jr, Eric Stoltz, Billy Zane, John Lithgow, Sean Astin, Reed Edward Diamond, D.B. Sweeney, Courtney Gains e.v.a.
Regisseur: Michael Caton-Jones
Uitgebracht: 1990
Bijzonderheden: De verfilming van het waar gebeurde verhaal van de eerste geallieerde zware bommenwerper die 25 missies uitvoerde boven bezet Europa. Het relaas van dit vliegtuig en haar bemanning stopt niet na deze film. De geschiedenis loopt door tot in de jaren 90.
Omschrijving:

Op 13 juni 1943 werden Captain Robert Morgan en zijn bemanning door de generaals Devers en Eakers vaarwel gezegd. Met hun toestel 'The Memphis Belle' vertrokken ze na 25 missies naar Amerika voor een Public Relations Tour. Geen luchtafweergeschut meer, geen vijandelijke jagersÖ ze hadden de luchtoorlog overleefd. Samen met hun mascotte, het hondje Stuka, vlogen ze 'back home'. Thuis in de States werden 32 steden bezocht totdat de Belle tijdelijk eindigde op een vliegtuigkerkhof. Op 17 juli 1946 vloog het toestel naar Memphis, de stad die haar voor 350 U.S. $ van de schroothoop had gered.

In de eerste drie maanden van deelname aan de luchtstrijd boven Europa verloor de U.S. Air Force 80% van haar vliegtuigen. De leiding van de luchtmacht besloot een 'bonus' in te stellen voor elke crew die 25 missies uitvloog; een 26ste missie: naar huis !

De Memphis Belle vloog haar eerste missie op 7 November 1942 naar Brest in Frankrijk. Haar laatste missie voerde op 17 mei 1943 wederom naar Frankrijk, naar Lorient. Tussendoor waren er 23 missies geweest boven Frankrijk, BelgiŽ en Duitsland. In totaal had de machine 60 ton bommen op de vijand losgelaten, 20.000 luchtmijlen gevlogen (148 uur en 50 minuten onderweg). Gedurende de missies werden er 8 vijandelijke vliegtuigen neergehaald, werd het vliegtuig doorzeefd met kogels en Flak-ijzer, werd de staart er bijna geheel afgeschoten en werd er 9 keer een motor vervangen !
Geen van de bemanningsleden raakte ooit zwaargewond.

De bemanning had het vliegtuig voor het eerste gezien in Bangor, Maine in het najaar van 1942. De eerste vlucht ging naar Memphis waar het toestel gedoopt werd en de naam kreeg ter ere van het liefje van piloot Robert K. Morgan; Ms. Margaret Polk.
Het logo werd op de neus van het vliegtuig gezet door Korporaal Tony Starcer, naar voorbeeld van een ontwerp van de bekende pin-up schilder George Petty.

In de film wordt de rol van de Captain gespeeld door Matthew Modine. Eric Stolz is de communicatie officier en Billy Zane speelt de rol van de bommenrichter.
John Lithgow is de militaire PR man die de Belle uiteindelijk meeneemt naar de Verenigde Staten.

In de het eerste deel van de film ontmoet je de bemanning met al hun persoonlijke vriendschappen en problemen. De indrukwekkendste actie komt in het laatste gedeelte van de film.

Mevrouw Margaret Polk (The Memphis Belle) overleed in 1990.
Drie jaar eerder was ze met 25.000 toeschouwers getuige geweest van de inwijding van het Memphis Belle Pavilion. Samen met de originele crew van de Memphis Belle werd ze bedolven onder rozenblaadjes die door zeven B-17's boven het pand werden uitgestrooid.
De U.S. Air Force had de Memphis Belle uitgeroepen tot historisch erfgoed.

Op 29 augustus 1992 vervulde captain Robert K. Morgan zijn 27ste missie. Hij trouwde met zijn huidige vrouw Linda voor de Memphis Belle. Generaal Paul Tibbets (de piloot van de 'Enola Gay', het toestel dat in WW2 de eerste atoombom afwierp), gaf de bruid weg.

Beoordeling:

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
05-03-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen