TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

A Midnight Clear

Titel: A Midnight Clear (USA 1992 107 min.)
Acteurs: o.a. Peter Berg, Kevin Dillon, Ethan Hawke, Gary Sinise.
Regisseur: Keith Gordon
Uitgebracht: 1992, kort in de Nederlandse Bioscopen.
Bijzonderheden: Low Budget film die niet door de bekende grote Studio's is gemaakt.
Omschrijving:

Deze film is uniek van opbouw en origineel in zijn soort.
Geen massascŤnes, geen grootschalige verwoesting en destijds geen cast van gerenommeerde Hollywood namen die bij voorbaat al goed zijn voor volle zalen.
Inmiddels hebben de meeste acteurs een respectabele carriŤre achter de rug

Het verhaal speelt zich af in de laatste maanden van de oorlog, net voor Kerst 1944.
Een wit decor, de bossen van de Ardennen.

In de laatste fase van de oorlog zijn de geallieerden door Frankrijk en BelgiŽ opgerukt tot in Luxemburg en Duitsland.
Het Ardennenoffensief zou deze opmars abrupt een halt toe roepen.

In de bosrijke heuvels komen zes Amerikaanse G.I.'s van een speciaal 'intelligence' onderdeel tegenover een compagnie Duitse soldaten te staan die bestaat uit oudere en piepjonge 'non-combat' soldaten.
Deze Duitse soldaten zijn alles wat Hitler nog in de strijd kan werpen na 5 jaar oorlog.
De Amerikaanse soldaten zijn slimmer dan de gemiddelde soldaat maar hebben een totaal gebrek aan training. Hun opdracht is simpel, patrouilleren in het bos en zodra de vijand gesignaleerd wordt dient dit direct gerapporteerd te worden. De G.I.'s hebben onderdak gevonden in een verlaten boerderij en nemen posities in om hun onderkomen te verdedigen. 'Mother' is de bijnaam van militair Wilkins, en die naam geeft tevens aan wat zijn positie binnen de groep is.

Er ontstaan een soort gewapende vrede tussen de Amerikanen en de Duitsers, ondanks dat ze beseffen dat er een oorlog om hen heen gaande is.
Aan de ene kant willen de Duitsers zich misschien wel overgeven; het is ook hen duidelijk dat de oorlog uiteindelijk verloren zal worden. Aan de andere kant willen ze tevens hun gezicht redden. Kan een in scŤne gezet gevecht uitkomst kan bieden ?

De film heeft een vreemde soort spanning over zich, en het verhaal lijkt als een lont naar het kruitvat te kruipen. Alles gaat goed totdat het noodlot toeslaat.
De beelden zijn schitterend, vlekkenloos witte bossen, sneeuw en bijna tastbare kou.

Misschien is de meest bizarre scŤne uit de film wel het sneeuwballengevecht tussen de soldaten van de in oorlog zijnde naties.

Persoonlijk denk ik dat de film een goed beeld geeft van hoe verwarrend, chaotisch en beangstigend een oorlog voor de gewone soldaat was.

Beoordeling:

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
10-03-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen