TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Enigma

Titel: Enigma (UK 2001)
Acteurs: Dougray Scott, Saffron Burrows, Kate Winslet en Jeremy Northam.
Regisseur: Michael Apted
Uitgebracht: Releasedatum nog onbekend, 2001.
Bijzonderheden: Na de release van de film U-571 ontstond er in Engeland een
golf van kritiek omtrent deze Amerikaanse produktie.
Het waren immers de Britten geweest die de Enigma codeermachine buit hadden gemaakt op de Duitsers.
De film Enigma is mede geproduceerd door Mick Jaggers Jagged Films, en Ate De Jong is de associate producer van de film.
Omschrijving:

Commander David Balme was de Britse commandant die op 9 Mei 1941 met zijn destroyer de Duitse U-110 naar de oppervlakte wist te krijgen.

De standaard procedure hield in om met de destroyer de onderzeeŽr de rammen zodat de U-boot bemanning niet in staat was hun oppervlaktekanon af te vuren.
Vanaf de brug zag Balme de Duitse onderzeeboot bemanning, die ook op de hoogte was van deze procedure, in paniek de onderzeeŽr verlaten zonder deze te vernietigen.
Hij besloot het Duitse vaartuig niet te rammen en ging aan boord om zo de Enigma codeermachine buit te maken. De actie was cruciaal voor de geallieerde codebrekers die non stop vanuit Bletchley Park (Engeland) bezig waren met het vertalen van Duitse gecodeerde berichten.
Frappant en saillant detail is dat Commander David Balme als adviseur meewerkte aan de film U-571 waarin het juist de Amerikanen zijn die het Enigma coderingsapparaat in handen weten te krijgen.

Deze film spitst zich toe op de gebeurtenissen in Bletchley Park.
Het is maart 1943 en de Duitse legerleiding heeft besloten om de Enigma codering te veranderen. Hierdoor kunnen de berichten niet meer door de geallieerden worden 'meegelezen', en een konvooi met 10.000 mensen wordt door U-boten bedreigd.
De hulp van Tom Jericho (Dougray Scott) wordt ingeroepen.
Tom is een briljante, ietwat opstandige codebreker wiens onconventionele maar effectieve manier van werken niet onopgemerkt zijn gebleven.
Ondanks het feit dat hij in januari 1943 instortte, gaat hij er weer vol tegenaan.
Hij heeft echter een tweede probleem; de vrouw in zijn leven, Claire (Saffron Burrows), is spoorloos verdwenen met een stapel transcripten waar ze aan werkte.
Met haar perfecte kennis van de Duitse taal, die ze ook vloeiend spreekt, is ze een ideale codebreekster die bovendien veel kennissen en connecties in de hoogste kringen heeft.
Tom vermoedt derhalve dat er een spion actief is in Bletchley Park.
Om beide mysteries te ontrafelen roept hij op zijn beurt de hulp in van Hester (Kate Winslet), de huisgenote en vriendin van Claire, die ook bij de decodering werkt doch vind dat haar talenten ondergewaardeerd wordenÖ

Beoordeling: (De moeite waard)

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
27-03-2005
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen

Afbeeldingen