TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Pearl Harbor

Titel: Pearl Harbor (USA 2001)
Acteurs: Ben Affleck, Cuba Gooding Jr., Kate Beckinsale, Josh Hartnett,
Alec Baldwin, Jon Voight, Dan Aykroyd, Tom Sizemore.
Regisseur: Michael Bay (Jerry Bruckheimer Production)
Uitgebracht: 25 mei 2001 in de USA. Juni 2001 in de Nederlandse bioscopen.
Bijzonderheden:

In 1970 verscheen de film 'Tora Tora Tora' in de bioscoop, die ook over de aanval op Pearl Harbor gaat. Deze film belichtte de gebeurtenissen van de kanten van beide partijen.

Omschrijving:

Film gebaseerd op twee belangrijke historische feiten.
Op 7 December 1941 werd de Amerikaanse vloot op HawaÔ
(Pearl Harbor) zonder enige waarschuwing aangevallen door een Japanse luchtvloot.
Sinds januari 1941 was Admiraal Yamamoto met een groep stafofficieren bezig geweest een dergelijke verrassingsaanval voor te bereiden.
Een aantal stroef lopende onderhandelingen met de Verenigde Staten hadden in Augustus van 1941 geresulteerd in een brief van de Amerikaanse regering die eindigde met de tekst 'ÖElke verdere inbreuk van Japan in het zuidwestelijk gebied van de Grote Oceaan zal een toestand veroorzaken waarbij de regering van de Verenigde Staten van Amerika gedwongen zal zijn tegenmaatregelen te nemen, zelfs al zouden deze leiden tot een oorlog tussen de Verenigde Staten en Japan'.

Op 30 November 1941 kreeg Hitler van de Japanse ambassadeur in Berlijn een telegram.
'De onderhandelingen tussen Washington en Tokyo zijn thans verbroken. Het ernstig gevaar dat er onverwachts een oorlog uit kan breken tussen de Verenigde Staten, Groot BrittanniŽ en Japan kan eerder komen dan men kan dromen'. Vijf dagen later ontvangt ook Mussolini in Rome een zelfde telegram. De Amerikanen zouden dus aangevallen worden door Japan, maar er was geen officiŽle oorlogsverklaring aan hun adres geweest.

Opgestegen vanaf diverse vliegdekschepen vlogen circa 214 gevechtsvliegtuigen laag over de golven naar Pearl Harbor, waar de Amerikaanse vloot voor anker lag.
Onder deze vliegtuigen waren 50 gewone bommenwerpers, 51 duikbommenwerpers en 70 torpedovliegtuigen. Deze eerste aanvalsgolf om 07.50 u werd geleid door Kapitein-Luitenant ter Zee-Vlieger Nakaya.
De Amerikaanse schepen waren weliswaar net met radar uitgerust, maar er was nog weinig training geweest voor het personeel. Er werd aangenomen dat de stipjes op de radarschermen Amerikaanse vliegtuigen waren die van het vaste land naar de marinebasis waren gevlogen. De eerste aanvalsgolf was vernietigend, een tweede aanval volgde binnen het uur. Markant feit was dat de derde aanvalsgolf werd geannuleerd.
Hierdoor werd de olie-opslagplaats gespaard wat een faliekante blunder bleek te zijn.
Slechts enkele Amerikaanse schepen (vliegdekschepen), die per toeval op oefening waren, ontsnapten aan de beschietingen en bombardementen van de Japanners.
Van de 384 Japanse vliegtuigen die deelnamen aan de aanval werden er nog geen 30 neergehaald.
Vandaag de dag zijn de gezonken schepen van Pearl Harbor een nationaal monument.

Deze film is een grote productie die het o.a. het verhaal van die aanval laat zien.
De hoofdrol wordt gespeeld door Ben Affleck (zijn vriend Matt Damon zagen we al in Saving Private Ryan). Hij speelt Rafe McCawley die een verliefd is op Evelyn Stewart (Kate Beckinsale). Laatst genoemde speelde in het WW2-drama 'Once Against the Wind'.
De beste vriend van McCawley, Danny (Josh Hartnett) is ook stapelgek op Evelyn.
De jonge mannen zijn piloten, gek van vliegen en hebben het vak geleerd door het besturen van 'cropdusters' (gewasbesproei-vliegtuigen). Rafe meld zich aan bij de Golden Eagles, de Amerikaanse vrijwilligers die vanuit Engeland tegen de Duitsers vochten.
Amerika was tot december '41 niet in de oorlog betrokken dus leverde ook geen reguliere troepen aan Engeland. Wel leverden ze materiaal aan de Engelsen via de 'Lend-Lease constructie'. Amerika mocht in ruil voor de goederen die ze aan het belegerde Engeland leverde gebruik maken van Engels grondgebied overal ter wereld.

Rafe's vriend Danny meld zich aan bij de Amerikaanse luchtmacht en wordt overgeplaatst naar Pearl Harbor om daar als jachtvlieger verder opgeleid te worden.
De dame in kwestie, Evelyn is als verpleegster ook op de marinebasis in Pearl Harbor aanwezig als de aanval komt.
Later in het verhaal worden de twee vrienden juist door deze Evelyn herenigd als ze op weg gaan om Tokyo te bombarderen, onder bevel van Luitenant-Kolonel Jimmy Doolittle.

Deze Luitenant-Kolonel J.H. Doolittle had het zeer riskante plan bedacht om Amerikaanse bommenwerpers vanaf vliegdekschepen op te laten stijgen en naar Japan te laten vliegen. Met hun actieradius moest het mogelijk zijn om grote Japanse steden als Tokyo en Kobe te bombarderen. Zijn plan werd in het grootste geheim voorbereid en de vrijwilligers voor deze riskante missie kregen pas uren van tevoren te horen wat er exact ging gebeuren.
Op 18 april 1942 was het zo ver. Net als de Japanners, toen ze Pearl Harbor aanvielen, scheerden de 16 Amerikaanse Boeing B-25 Mitchells laag over de golven om zo lang mogelijk onopgemerkt te blijven.

De verrassingsaanval sloeg letterlijk en figuurlijk in als een bom; het Japanse volk was altijd voorgehouden dat het keizerrijk zelf nooit het toneel van oorlog zou worden.
De door de Amerikanen aangerichte schade was dus meer psychisch dan materieel.
Het plan was dat de bommenwerpers na hun 'run' uit zouden wijken naar China, dat al vanaf begin jaren '30 met Japan in de clinch lagÖ..

Jon Voight (de vader van Angelina Jolie) speelt de rol van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Tom Sizemore, die we nog kennen van zijn rol als sergeant in Saving Private Ryan, is ook in deze Hollywood-produktie te zien.

  • Vandaag de dag worden sommige tijdens deze aanval gezonken schepen in Pearl Harbor nog als Nationaal Amerikaans Monument in stand gehouden.
Beoordeling: (Wel aardig)

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
10-03-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen

Afbeeldingen