TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Windtalkers

Titel: Windtalkers (USA 2001)
Acteurs: Nicolas Cage, Adam Beach, Christian Slater, Noah Emmerich, Emily Mortimer, Mark Ruffalo, Brian van Holt, Josh Hopkins e.v.a.
Regisseur: John Woo
Uitgebracht: 2001
Bijzonderheden: Op 26 Juli 2001 heeft het Amerikaanse Congres ťťn van de hoogste onderscheidingen toegekend aan de 29 Navajo Soldaten die de onbreekbare militaire code ontwikkelde die de Verenigde Staten hielpen om de Tweede Wereldoorlog te winnen.
Omschrijving:

Codering en decodering zijn dankbare thema's in oorlogsfilms.
Al in 'The Longest Day' zijn we getuige van het feit dat de strijdende partijen elkaars berichten onderscheppen en vertalen.
De film 'U-571' geeft een fictief relaas over de verovering van een Duitse Enigma coderingsmachine. De film 'Enigma' werkt het hele decoderingsthema uit.

De Amerikanen onderschepten vlak voor de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor berichten die hen, mits adequaat opgepakt, voor een catastrofe had kunnen behoeden.

In hun latere strijd tegen de Japanners werd gezocht naar een codering die door de Japanners onmogelijk te breken zou zijn.
Die kwam in de vorm van de Navajo-taal, een Indiaans Apache-dialect.
De Japanners beschikten niet over de kennis om deze Indiaanse taal te decoderen.
De betrokken Amerikaanse soldaten van Navajo komaf krijgen ieder een marinier toegewezen. Deze persoonlijke bodyguard kreeg de opdracht om de Navajo soldaat te elimineren zodra het gevaar bestond dat ze gevangen werden genomen door de Japanners. Op die manier werd gegarandeerd dat de codetaal niet gebroken kon worden.

Natuurlijk krijgen de Japanners lucht van deze manier van coderen en proberen ze een Navajo soldaat te kidnappen. Eťn van deze soldaten (Adam Beach) en zijn bodyguard (Nicolas Cage) komen hierdoor in gevaar. Hun inmiddels ontwikkelde vriendschap en het belang van de geheime codeer-taal zorgen voor een dilemma.
De climax van de film speelt zich af gedurende de slag bij Saipan waar de mariniers alles op alles moeten zetten om er voor te zorgen dat de code niet in Japanse handen valt.

Het waren de eerste 29 Navajo-sodaten die in hun dialect de meest voorkomende legertermen vertaalden. Hiermee werd in 1942 begonnen. In totaal werden zo'n 420 Navajo Soldaten opgeleid om met de Codetaal te werken.
1.600 Navajo-soldaten vochten in het Amerikaanse leger.

John Woo is de regisseur van actiefilms zoals 'Face Off' (ook met Nicolas Cage), 'Broken Arrow' (ook met Christian Slater), X-Men en Mission Impossible II.
De hele cast van deze film verdween voor bepaalde tijd in een militair trainingskamp in de traditie van 'Saving Private Ryan' en 'Band of Brothers'.

Windtalkers barst van de aktie, en de kogels vliegen je om de oren. De film is best leuk om een keer naar te kijken, maar staat wat mij betreft niet in de Oorlogsfilm top 5, al zijn de special effects wel zeer goed.

Beoordeling: (Het bekijken waard)

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
10-03-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen

Afbeeldingen