TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Uprising

Titel: Uprising (USA 2001)
Acteurs: Lee Lee Subieski, Hank Azaria, David Schwimmer, Jon Voight en Donald Sutherland
Regisseur: Jon Avnet
Uitgebracht: 2001
Bijzonderheden: De film is gebaseerd op gebeurtenissen en mensen die een rol speelden bij de opstand in het getto van Warschau in 1943.
Omschrijving:

Eťn september 1939 viel nazi-Duitsland Polen binnen, nog geen maand later capituleerde Polen de strijd. Nu dat de Duitsers Polen annexeerde, bepaalden ze dat de 350.000 joden in Warschau moesten verhuizen naar een afgesloten wijk: Het getto van Warschau.

18 januari, 1943. Nazi-soldaten overrompelen het getto van Warschau voor een opdracht die ze al talloze malen hebben uitgevoerd: joden verzamelen om ze op het transport naar het dodenkamp van Treblinka te zetten. Maar dit keer gaat het niet als gepland. Gewapende mannen en vrouwen van de Jewish Fighting Organization mengen zich tussen de massa gedeporteerden. Wanneer het signaal weerklinkt, storten ze zich met een wanhopige drang naar de vrijheid op hun onderdrukkers. Uprising is een uniek verhaal dat op een indringende wijze in beeld is gebracht. Het relaas over de mensen en gebeurtenissen van de grootste actie van gewapend joods verzet tegen de Nazi-terreur van WOII. Regisseur Jon Avnet hanteert een levendige, semi-documentaire stijl in deze film en maakt gebruik van de acteertalenten van Leelee Sobieski, Hank Azaria, David Schwimmer e.a. In een wereld vol gevaren, in een tijd van terreur waren het gewone mensen die de buitengewone strijd met het kwaad aandurfden. Hun erfenis blijft ťťn van de meest inspirerende verhalen uit de geschiedenis.

Ondanks een verbluffend laag budget, kreeg regisseur Jon Avnet (Uprising, George of the jungle) een verschrikkelijk sterke cast bij elkaar. Neem nu David Schwimmer (Wolf, Six Days Seven Nights en de sit-com friends) en LeeLee Subieski (tv-serie 'joanne of arc') en Jon Voight (Mission Impossible, Tomb Raider, Ali)

Uprising is een kei harde film waar de feiten goed worden weergegeven, het hoort wat mij betreft bij de top-5 der besten!

Beoordeling: (Prachtige film!)

Informatie

Artikel door:
Kevin Eerdekens
Geplaatst op:
27-12-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen