TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Judentransport xx

Titel: Judentransport xx / Jew Train XX
Regisseur: Johan Op de Beeck
Uitgebracht: 2003
Verkrijgbaarheid: DVD, Nederlandstalig gesproken en ondertiteld
Speelduur: ruim 50 minuten
Bijzonderheden:

- Deze indrukwekkende documentaire werd in 2012 heruitgebracht door Karen Lynne, Richard Bloom en Michel van der Burg. De documentaire, getiteld "Transport XX to Auschwitz", is sinds 2015 te bekijken op YouTube.
- Deze docu-film was te zien op "Le Festival du film juif de Montréal".
- Johan Op de Beeck is een bekend Belgisch reportagemaker en heeft/had diverse leidinggevende functies in het Vlaamse medialandschap.

Omschrijving:

Ondanks de vele berichten uit bezette gebieden, hebben de geallieerden nooit gepoogd de shoa of holocaust te stoppen. Tot op de dag van vandaag blijft onduidelijk waarom niemand energie wilde steken in het bestrijden van één van de gruwelijkste excessen van het nazi-regime.

Daarom is het ook niet meer dan betamelijk dat er een documentaire kwam over dat éné, in gans Europa unieke, groepje jongens dat in België de taak op zich nam een Jodentransport te stoppen.

Vanuit de Dossin kazerne te Mechelen werden treinen vol joden richting Auschwitz verscheept. Mannen, maar ook vrouwen en kinderen werden in beestenwagons geranseld en begonnen hun laatste rit. Ook het XXste konvooi dat op maandagavond 19 april 1943 vertrok zou ganse gezinnen naar de nazi-ovens voeren.

Gewapend met één revolver, een stormlamp en rood papier verplichtten drie studenten (Georges Livchitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon) van het Atheneum te Ukkel echter de jodentrein te stoppen op de spoorlijn Mechelen-Leuven tussen Boortmeerbeek en Haacht.

Overlevende Héna Wasyng: "De trein hield halt, wij wisten niet waar we waren, mensen schreeuwden. Tot onze grote verbazing opende een jonge man de deur van de wagon." Hij riep: "Uitstappen, uitstappen!"

Robert Maistriau zelf zag het zo: "Toen de trein stopte liep ik naar één van de wagons en trachtte hem te openen, in de ene hand een knijptang, in de andere een lamp. Toen ik de deuren eindelijk had open gekregen begon ik te roepen dat de passagiers uit de wagons moesten springen en zich in het veld verbergen. Terwijl enkelen de sprong waagden riepen anderen: ‘Doe het niet, het is te gevaarlijk!’"

"Toen rende ik terug naar de trein. Terwijl ik een tweede groep uit de trein hielp, vlogen de kogels me om de oren, enkele mensen werden getroffen en vielen neer. Ik heb er nog over nagedacht om een derde maal terug te keren, maar het was te gevaarlijk, de bewakers schoten op alles wat bewoog."

Dankzij de overval konden 17 mensen uit de trein ontsnappen. Nog voor de trein België had verlaten, sprongen nog meer dan 200 gevangenen uit de deportatietrein. Bij een eerste onderzoek werden 16 lijken langsheen het traject gevonden, en in de dagen na de ontsnapping zouden nog eens 7 personen aan hun verwondingen overlijden.

Helaas zal geen van deze helden ongestraft wegkomen, want de nazi-autoriteiten waren woedend over dit debacle en zette alles op alles om de verantwoordelijken te vinden.

De documentaire over dit XXste konvooi brengt via een geslaagde combinatie van interviews met overlevenden en recente ensceneringen het gehele relaas in meer detail en emotie over deze dappere mannen uit eigen streek.

Deze eye2eye media productie is verkrijgbaar in de betere mediazaken, en hoewel ze al enkele malen op tv te zien was, blijft ze het aankopen meer dan waard.

Beoordeling: (Een unieke (tv)-reportage van eigen bodem.)

Informatie

Artikel door:
Bastiaan Rozen
Geplaatst op:
20-08-2005
Laatst gewijzigd:
05-10-2019

Afbeeldingen

Afbeeldingen