TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Sieg Im Westen

Titel: Sieg Im Westen (Victory in the West)
Regisseur: Svend Noldan
Uitgebracht: 1941
Verkrijgbaarheid: DVD, Duits mono, Engelstalige ondertiteling (IMPORT)
Bijzonderheden: Authentieke, zeldzame Duitse propagandafilm over de verovering van West-Europa.
Omschrijving:

Deze 120 minuten durende propagandafilm geeft ons een unieke invalshoek op de verovering van BelgiŽ, Nederland en Frankrijk. Kortom: Fall Gelb in alle glorie!

In een periode waar het merendeel van de films de Duitse bevolking als rabiate naziís wil afschilderen, is het leerzaam eens een propagandafilm van dit kaliber onder ogen te krijgen. Het meesterlijk spelen met gevoelens van patriottisme, het misbruiken van het verleden... Wie zou er in die periode niet in gaan geloven zijn? Propaganda is een vlijmscherp wapen, en dat toont deze film ons maar al te goed.

De film kan opgesplitst worden in twee delen:

1) Het eerste deel laat de valse tong van het nazisme zien aan de hand van halve waarheden en hele leugens over hoe de Tweede Wereldoorlog begon. Alle clichťs komen aan bod: hoe Duitsland omringd werd door vijanden, en beperkt werkt in haar groei, hoe het gelukkige Duitse volk steeds belaagd werd door afgunstige buitenlanders, enzovoort. Dit alles is gebracht op een kundige manier door de afwisseling in de vorm van van feeŽrieke landschappen en duidelijke kaarten. Op onkritische geesten moet dit een enorme impact gehad hebben.
2) Het tweede deel toont ons aan waartoe deze geschiedvervalsing heeft geleid: Fall Gelb, oftewel de verovering van West-Europa. Ook deze keer worden we overspoeld door kaarten en krachtige beeldspraak, maar de grootste indruk wordt toch nog steeds nagelaten door het unieke (!) beeldmateriaal.

Slechts zelden krijgen we in onze streken beelden over de Duitse invasie te zien. Deze DVD vormt dan ook in dit opzicht een ware schat aan informatie. Een Sturmhaubitze die een Nederlandse douanepost opzij schuift, commando-eenheden op het Belgische fort Eben-Emael, de eerste tankslagen in Frankrijk. Je krijgt het allemaal te zien. Een klein weetje: de gids in Eben-Emael wist me te vertellen dat er een Duitse propagandafilm zou zijn met beelden van de verovering van Eben-Emael. De goede man mag stoppen met zoeken: het is in deze zeldzame documentaire allemaal te zien!

Toch blijven we bij de les, want de xenofobe uitlatingen van de Duitse commentator herinneren ons eraan wat er op dat moment in onze Lage Landen verloren ging. Wat het was waarover die pantsertanks reden en waarover die duizenden bebloede soldatenlaarzen marcheerden: de democratie.

Een boeiende en leerzame film dus. Eigenlijk het soort film dat niet enkel via import te krijgen zou moeten zijn, maar dat integraal deel zou moeten uitmaken van onze geschiedenislessen op school. Deze film spreekt mij aan, niet enkel als recensent, maar als democraat, vrij burger, Europeaan, geschiedenisfanaat en filmliefhebber.

Beoordeling: (Het hoogtepunt van het extreem-rechtse gedachtegoed in de vorige eeuw, als waarschuwing voor deze eeuw. Beklijvend en fascinerend tot de laatste minuut.)

Informatie

Artikel door:
Bastiaan Rozen
Geplaatst op:
28-03-2005
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen