Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Midway

Titel: Midway
Regisseur: Robert Emmerich
Acteurs: Ed Skrein, Patrick Wilson, Luke Evans, Aaron Eckhart, Woody Harrelson e.a.
Uitgebracht: 2019, op DVD en Blu-ray in 2020
Uitgever: Dutch FilmWorks
Speelduur: 133 minuten
Omschrijving:

Halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw hangt in de wereld de spanning voor een nieuwe wereldoorlog in de lucht. Uiteindelijk begint in 1939 de Tweede Wereldoorlog waarbij Amerika nog niet betrokken is, tot die ene verschrikkelijke dag. Zondag 7 december 1941, de Japanse aanval op Pearl Harbor. Verschillende Japanse zeges volgen, totdat anderhalf jaar later de Slag om Midway plaatsvindt.

In de speelfilm over deze slag speelt Ed Skrein een hoofdrol als piloot terwijl Patrick Wilson een mooie rol heeft als inlichtingenofficier. Woody Harrelson kruipt in de huid van admiraal Chester Nimitz en Eisushi Toyakawa speelt de Japanse admiraal Isoroku Yamamoto. Laatstgenoemde is ervan overtuigd dat ondanks de verrassingsaanval op Pearl Harbor Amerika nog lang niet verslagen is, maar als een enorme reus wakker aan het worden is en Japan dus kan verpletteren.

Als eerste is er op 18 april 1942 het optreden van luitenant-kolonel Jimmy Doolittle die met zijn squadron B25-bommenwerpers opstijgt vanaf een vliegdekschip en Tokyo bombardeert als vergelding. Het is weliswaar een speldenprik, maar het geeft wel aan dat Amerika door Pearl Harbor niet buiten spel staat maar een serieuze tegenstander is. Admiraal Yamamoto is erg geschokt door deze aanval. Een nooit verwachte aanval op Japans grondgebied waarbij zelfs de keizer de schuilkelders in moest. Iets wat ondenkbaar was en waar niemand in Japan rekening mee had gehouden. Dus Amerika heeft de score met deze gedurfde aanval op 1-1 gezet.

Dan komt de film echt op gang en begint het kat-en-muisspel voorafgaand aan het grote treffen op zee tussen Amerika en Japan. Was Pearl Harbor eigenlijk al wel aangekondigd door de inlichtingendienst, op alle fronten was deze info genegeerd. Na Pearl Harbor heeft de dienst juist een belangrijke rol in de beslissingen gekregen. Admiraal Nimitz krijgt het bevel over de Amerikaanse marine in de Pacific. Juist op basis van inlichtingen wordt een actie op touw gezet. De zinnen worden gezet op een aanval bij en rond het eiland Midway, zo goed als zeker het volgende doel van de Japanners. Dit alles speelt zich af in een fase van de oorlog waarin de Amerikanen nog niet zo lang betrokken waren bij de oorlog en hun uitrustig, training en dergelijke nog niet op hoog niveau waren.

Hierna gaat het over het veredelen van de informatie en het plannen van de acties aan beide zijden, gevolgd door het daadwerkelijke gevecht op 4 juni 1942. Amerika wint deze slag glorieus. Aan Amerikaanse zijde slechts de beschadiging van ťťn vliegdekcarrier. Aan Japanse zijde de uitschakeling van maar liefst vier van deze carriers. Deze slag is een keerpunt geweest in de oorlog in de Pacific. Hoewel de Japanse keizerlijke marine moderner, gedisciplineerder en professioneler was dan de Amerikaanse marine, onder andere door de ongekende moed, vechtlust en vastberadenheid van de Amerikanen verliezen de Japanners zoín grote hoeveelheid zware en belangrijke schepen. Dat verlies zijn ze gedurende de rest van de oorlog in de Pacific nooit meer te boven gekomen.

Al is ĎMidwayí gebaseerd op een waargebeurd verhaal, het is wel een actiefilm waarbij je op sommige momenten je vraagtekens kunt zetten bij bepaalde scenes. Maar het verhaal op zich is prachtig en moet verteld worden. Als underdog wraak nemen en op gelijkspel uitkomen en dan de volgende set met geweldige overmacht en glorie winnen. De film duurt anderhalf uur en laat duidelijk zien dat met beide acties in de Pacific Ė de aanval op Tokyo door het eskader van Doolittle en de verrassingstactiek bij Midway Ė Amerika inderdaad de gigantische reus is die net wakker is gemaakt en eerst wat kleine plaagstootjes geeft maar zal uitgroeien tot een onverslaanbare tegenstander. De DVD bevat tot slot ook nog enkele bonussen waaronder items over het maken van de film, de herinnering aan de slag en het breken van de Japanse codes.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
28-09-2021

Afbeeldingen