Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Reistance

Titel: Resistance
Regisseurs: Jonathan Jakubowicz
Acteurs: Jesse Eisenberg, Clémence Poésy, Matthias Schweighöfer, Bella Ramsey, Ed Harris, Edgar Ramirez
Uitgebracht: 2020, op DVD/Blu-ray in 2021
Uitgever: Remain in Light
Speelduur: 120 minuten
Omschrijving:

Marcel Marceau was een artistieke grootheid die optrad met Michael Jackson en vier Amerikaanse presidenten tot zijn publiek mocht rekenen. Met handgebaren en uitdrukkingen op zijn wit geschminkte gezicht wist hij als mimespeler alles te verbeelden wat er niet was. De Fransman overleed in 2007 na zestig jaar lang opgetreden te hebben. Zijn werkelijke naam was Marcel Mangel. In 1923 werd hij in Straatsburg geboren als de zoon van een Joods-Poolse slager die vanwege het antisemitisme in Polen met zijn gezin naar Frankrijk was geëmigreerd. Marceau was de naam die Marcel aannam in 1942 toen hij zich aansloot bij het verzet in Limoges. Over zijn heldendaden tijdens de oorlog gaat de in 2020 uitgebrachte speelfilm ‘Resistance’ van de Venezolaanse regisseur Jonathan Jakubowicz. De productie is opgedragen aan de 1,5 miljoen Joodse, gehandicapte en Roma en Sinti kinderen die door de nazi’s werden vermoord.

Het verhaal begint voorafgaand aan de oorlog in Duitsland, waar de tiener Elsbeth getuige is van hoe haar ouders door bruinhemden worden afgetuigd en vermoord. De fans van ‘Game of Thrones’ zullen de jonge Britse actrice herkennen als Bella Ramsey. In de populaire HBO-serie speelt ze de manmoedige edelvrouw Lyanna Mormont. Pas later tijdens het kijken komen we erachter hoe het Elsbeth nadat ze wees is geworden verder vergaat. Onverwacht volgt er namelijk eerst een scène die zich afspeelt in Neurenberg in 1945. Op de plek waar de nazi’s hun partijdagen organiseerden, spreekt generaal George Patton na de geallieerde overwinning zijn troepen toe. De Amerikaanse legerleider wordt gespeeld door Ed Harris, die je zou kunnen kennen als ‘de man in het zwart’ uit HBO-serie ‘Westworld’. Een grote rol heeft hij niet, want het is slechts zijn taak om de hoofdpersoon te introduceren. Dat is Marcel, die door Patton tegenover zijn manschappen wordt geroemd om zijn heldenmoed. Inmiddels werkt de Fransman als verbindingsagent voor de Vrije Fransen binnen Pattons 3e Leger, maar tijdens de Duitse bezetting van zijn vaderland was hij actief binnen het verzet.

Marcel, die pas na de oorlog zou doorgebreken als mimespeler, wordt gespeeld door de Amerikaan Jesse Eisenberg. Hij vertolkte eerder de rol van Facebookbaas Mark Zuckerberg in ‘The Social Network’ uit 2010. Hoewel de jonge Marcel voor het uitbreken van de oorlog in de avonduren optreedt in een café waar hij Charlie Chaplin imiteert, werkt hij overdag in de koosjere slagerij van zijn vader. Die wordt gespeeld door ook geen onbekende, namelijk de Oostenrijker Karl Markovics, bekend van onder meer ‘Die Fälscher’ (2007). Vader Mangel neemt de theaterambities van zijn zoon niet erg serieus. Als Marcel betrokken raakt bij de opvang van Joodse weeskinderen uit Duitsland weet hij zijn talent echter te benutten om de jonge vluchtelingen afleiding te geven. Hier komt Elsbeth ook weer in beeld, als een van de kinderen die wordt opgevangen door Marcel en zijn vrienden. De veiligheid van de kinderen komt echter in het gedrang als de Duitsers Frankrijk bezetten. SS-officier Klaus Barbie, gespeeld door de Duitse acteur Matthias Schweighöfer, maakt jacht op de verzetsgroep. Hij komt hen op het spoor als Marcel en de anderen proberen de Joodse kinderen, allemaal verkleed als padvinders, naar Zwitserland over te brengen. Een winterse klopjacht in de Alpen volgt.

Met een wrede nazi die jacht maakt op verzetsleden en Joodse onderduikers is het filmverhaal vrij conventioneel. De filmmakers hebben een veilige opzet gekozen en verrassen daarmee niet. Jammer is het ook dat er hoofdzakelijk Engels wordt gesproken, ook al zijn de meeste personages Frans. Dankzij de sterke internationale cast en de geloofwaardige weergave van waargebeurde feiten is ‘Resistance’ echter zeker geen slechte film. Het is een geslaagd eerbetoon aan Marcel Marceau en de andere leden van zijn verzetsgroep die vele Joodse kinderen in veiligheid wisten te brengen. Met zijn ontwapenende vertolking van de hoofdpersoon toont Jesse Eisenberg dat zelfs in de meest duistere tijden toneelspel troost en vermaak kan bieden. Het levensverhaal van de mimespeler motiveert om je creativiteit te ontplooien en je dromen te volgen, maar om wel oog te blijven houden voor de noden van je medemens. Dat is een mooie, tijdloze boodschap die de filmmakers op overtuigende wijze overbrengen in een film die niet zo origineel is, maar wel met zorg en eerbied voor de heldendaden van Marcel Marceau en zijn verzetskameraden is gemaakt.

Beoordeling: (Goed)

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
02-10-2021

Afbeeldingen