Simon Wiesenthal Collection

Titel:Simon Wiesenthal Collection
Uitgebracht:2006
Uitgever:TDM Entertainment
Verkrijgbaarheid:DVD-box
Bijzonderheden:De vier documentaires in deze verzamelbox zijn ook los verkrijgbaar op DVD.
Omschrijving:

Op 20 september 2005 overleed Simon Wiesenthal op 95-jarige leeftijd. Als overlevende van de Holocaust heeft hij, onder het motto “geen wraak, maar gerechtigheid”, na de oorlog zijn leven gewijd aan het opsporen van nazi-oorlogsmisdadigers, waaronder Adolf Eichmann en Franz Stangl. Dankzij het speurwerk van Wiesenthal konden meerdere daders van de Holocaust alsnog berecht worden, vaak vele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zijn inspanningen waren niet enkel gericht op de arrestatie en berechting van oorlogsmisdadigers, ook wilde hij de mensheid voorlichten en behoeden voor een tweede Holocaust. Ter herinnering aan Wiesenthal werd een verzamelbox uitgebracht met daarin een viertal documentaires over de Holocaust op DVD.

Aan de hand van historische beelden en de verhalen van slachtoffers, wordt in de documentaire “Genocide” een beeld gegeven van het ontstaan, de uitvoering en het einde van Hitlers Endlosüng, de eindoplossing voor het Joodse vraagstuk. “Genocide” is op filmtechnisch vlak ingehaald door de vele documentaires en speelfilms over de Holocaust die na 1981 verschenen zijn. Inhoudelijk gezien biedt deze documentaire voor de kijker die al meerdere documentaires heeft gezien over de Holocaust weinig nieuwe informatie en inzichten. Voor degene die echter nog maar weinig inhoudelijke documentaires over de Holocaust bekeken heeft, is deze documentaire een stuk interessanter. Ook voor de middelbare scholieren van nu is deze documentaire zeer informatief en goed te volgen.

In “Unlikely Heroes” zien we het verhaal van zeven Joodse mensen die zich gedurende de Tweede Wereldoorlog op geheel verschillende manieren verzet hebben tegen de nazi’s. De ontroerende en ontzagwekkende verhalen van alle bovenstaande personen zijn zeer goed uitgewerkt in deze documentaire. Historische beelden worden afgewisseld met interviews of recente beelden van locaties waar de weergegeven gebeurtenissen zich afgespeeld hebben. Deze documentaire laat zien dat er wel degelijk Joden waren die zich verzet hebben tegen de uitroeiingsplannen van Hitler.

Vaak worden in documentaires de Holocaust en de vorderingen aan het oorlogsfront grotendeels van elkaar gescheiden. In “Liberation” staan echter twee verschillende onderwerpen centraal: de oorlog tussen de geallieerden en de Aslanden én de vervolging en vernietiging van de Joden door de nazi’s. Deze documentaire is redelijk interessant. Geheel verschillende archiefbeelden zijn goed in elkaar verweven. Soms lijkt de overschakeling van het ene onderwerp naar het andere onderwerp wat groot, maar dat is in deze documentaire onvermijdelijk. Wel is de speelduur, relatief gezien, wat kort voor dit enorm brede onderwerp. Zo ontstaat soms de indruk dat bepaalde onderwerpen afgeraffeld worden, terwijl er op andere onderwerpen dieper wordt ingegaan.

De titel van de laatste documentaire is “The Long Way Home”. Deze documentaire gaat over de lange en moeilijke weg die overbrugd moest worden voordat de Joodse Holocaustslachtoffers in Palestina aankwamen. Deze documentaire laat zien welke rol de Britten in Palestina hadden ten opzichte van de ontheemde Joden. Sterker nog, het laat iets zien over de rol van de wereld ten opzichte van deze Joden na de Tweede Wereldoorlog. De kijker van deze documentaire komt veel te weten over de moeilijkheden die de Joden na de oorlog ervoeren om een nieuw bestaan op te bouwen. In deze documentaire wordt een ontredderd en verstoten volk getoond wat na jaren strijd een eigen land krijgt.

De “Simon Wiesenenthal Collection” bevat een viertal zeer gevarieerde documentaires die ons veel leren over de Holocaust. Soms is de inhoud enigzins gedateerd of weinig origineel, maar desondanks vormt deze collectie een mooi eerbetoon aan een man die veel betekend heeft voor de overlevenden van de Holocaust en de nabestaanden van diegenen die deze afschuwelijke tragedie niet overleefden.

Beoordeling: (Een mooi eerbetoon aan Simon Wiesenthal.)

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
29-03-2007
Laatst gewijzigd:
14-04-2009

Afbeeldingen