TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

D-Day to Berlin

Titel: D-Day to Berlin - The Alliesí Journey to Victory
Uitgebracht: 2004, op DVD in 2007
Uitgever: Just Entertainment
Verkrijgbaarheid: DVD, Nederlands ondertiteld.
Speelduur: 150 minuten
Omschrijving:

ďD-Day to BerlinĒ, de titel zegt het al, beschrijft de elf maanden lange geallieerde veldtocht die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Door middel van getuigenissen van veteranen en ooggetuigen, reconstructies en archiefmateriaal wordt er een beeld geschetst van ťťn van de grootste militaire operaties aller tijden. Verscheidene grote operaties komen aan bod, maar ook de rivaliteit tussen de bevelhebbers en de plannen voor het Europa van na de oorlog worden behandeld. De documentaire is als eerbetoon bedoeld voor diegenen die een rol speelden in de bevrijding van Europa. De documentaire bestaat uit drie DVDís die allen een aflevering bevatten waarin een stuk uit de opmars naar Berlijn behandeld wordt.

DVD 1, The Struggle to Break-Out
In deze afllevering komen de landingen in NormandiŽ, operatie Overlord en de daarop volgende gevechten in de Bocage aan bod. Operatie Overlord verliep voor de geallieerden succesvol, maar de uitbraak vanuit NormandiŽ die moest volgens op de operatie bleef langer uit dan gepland. Dit kwam onder andere door de te opportunistische einddoelen voor operatie Overlord, maar in de documentaire wordt meer aandacht besteed aan de oorzaken die de uitblijvende uitbraak had voor de relatie tussen de geallieerde bevelhebbers en meningen die de Britse en Amerikaanse troepen over elkaar hadden.

Ook worden de verschillende operaties die een uitbraak moesten forceren belicht. Er wordt uitgelegd wat het plan was, welke eenheden erbij betrokken waren en wat het vervolg van de operatie was. Ook de Duitse verdediging en de Duitse bevelhebbers komen aan bod, net als de snelle opmars naar Parijs die volgde op de uibraak uit NormandiŽ. Deze opmars krijgt vergeleken bij de gevechten in NormandiŽ vrij weinig aandacht.

DVD 2, Allies at War
Zoals de titel van de aflevering het al een beetje zegt gaat het in deze aflevering vooral over de rivaliteit binnen de geallieerde top. De discussie over de beste manier om Duitsland op de knieŽn te krijgen wordt ruimschoots uitgemeten. De verschillende manieren om de overwinning het snelst te realiseren en de gevolgen voor de relatie tussen de geallieerden worden gedurende de gehele aflevering uitgebreid belicht. De twee grote militaire operaties die in deze aflevering aan bod komen, worden ook genoemd als gevolgen van deze discussie. De aanhoudende discussie tussen de geallieerde kopstukken zorgde ervoor dat Montgomery Market Garden mocht doorvoeren en het Ardennenoffensief zou er waarschijnlijk niet geweest zijn wanneer Market Garden niet was mislukt of uitgevoerd, zo vertelt men in deze documentaire.

DVD 3, The Dream That Died
De plannen van de geallieerden voor het Europa van na de oorlog zijn de rode draad in de derde en laatste aflevering van de documentaire. Het draait om de botsende plannen van de Britten en Amerikanen enerzijds en de Russen anderzijds. Tussendoor wordt de voortgang op Duits grondgebied behandeld. De gruweldaden van de Duitsers worden belicht, maar ook het leed van de bevolking. Voor het eerst in de documentaire komt de Russische opmars veldtocht aan bod. Er wordt vooral aandacht besteed aan de gruwelijkheden die de Russen begingen tijdens hun opmars. Dan is daar uiteindelijk de Duitse overgave en de bevrijding die een einde maakte aan een verschrikkelijke periode, maar het begin was voor een nieuwe roerige tijd.

De opmars van de Britten en Amerikanen wordt in deze documentaire op een duidelijke, maar eenvoudige manier behandeld. Zowel de aanvallende als de verdedigende partij worden behandeld. Operaties worden op een heldere manier uitgelegd. De verhalen van veteranen van beide kanten en ooggetuigen zijn een goede aanvulling op de uitleg over de verschillende gebeurtenissen. Toch geeft de BBC niet een geheel objectief en compleet beeld van de geallieerde weg naar de overwinning. Er wordt veel aandacht besteed aan de Britse troepen en veel minder aan de Amerikaanse strijdkrachten. De Russische opmars komt zelfs pas in de laatste aflevering voor het eerst aan bod. Bovendien krijgen de Britse successen veel aandacht. Bijvoorbeeld bij de oversteek van de Rijn krijgt de Britse Operation Plunder veel aandacht terwijl de Amerikaanse oversteek bij Remagen niet eens genoemd wordt. Kritiek op de Britse troepen, bijvoorbeeld vanwege de trage opmars na D-day, wordt afgedaan als onterecht. De reconstructies zijn helaas vaak overbodige scŤnes waarin slecht gecaste acteurs geallieerde en Duitse bevelhebbers naspelen. In deze scŤnes komt geen nieuwe informatie an bod en ze zouden zonder problemen uit de documentaire weggelaten kunnen worden. Al met al een documentaire met een goed verhaal dat op een aantrekkelijke wijze verteld wordt.

Beoordeling: (Teveel uit Brits oogpunt, maar toch een informatieve documentaire.)

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
04-06-2007
Laatst gewijzigd:
14-04-2009

Afbeeldingen