TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Conspiracy

Titel: Conspiracy
Acteurs: Kenneth Branagh (SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich), Stanley Tucci (SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann), Colin Firth (Dr. Wilhelm Stuckart), Barnaby Kay (Sturmbannführer Rudolf Lange), Ben Daniels (Dr. Joseph Bühler), David Threlfall (Dr. Wilhelm Kritzinger), Jonathan Coy (Erich Neumann), Brendan Coyle (Oberstgruppenfuhrer Heinrich Müller), Ian McNeice (Dr. Gerhard Klopfer), Owen Teale (Dr. Roland Freisler), Nicholas Woodeson (Generalleutnant Otto Hofmann), Kevin McNally (Martin Luther), Peter Sullivan (Standartenfuhrer Eberhard Schöngarth), Ewan Stewart (Dr. Georg Leibbrandt), Brian Pettifer (Dr. Alfred Meyer)
Regisseur: Frank Pierson
Uitgebracht: 2001
Verkrijgbaarheid: DVD
Bijzonderheden: Deze film is speciaal gemaakt als tv-film.
Omschrijving:

Sinds Schindler’s List in 1993 uitkwam, zijn er meerdere films over de holocaust verschenen. Mede dankzij deze films zullen er nog maar weinig mensen zijn die niet op de hoogte zijn van de verschrikkingen van de holocaust. Minder mensen zullen echter weten op welke manier de holocaust tot stand werd gebracht. Natuurlijk is dit te vinden in meerdere geschiedenisboeken, maar het grote publiek zal eerder via het medium film over dit onderwerp willen leren. Maar is het vormen van een beleid tijdens een vergadering tussen hooggeplaatste Nazi’s een geschikt onderwerp voor een film en is dit onderwerp niet te saai? De film “Conspiracy” gaat over de Wannseeconferentie. Tijdens deze ontmoeting tussen meerdere Nazi topambtenaren werden de plannen gesmeed die moesten resulteren in de volledige vernietiging van het joodse volk in Europa, oftewel: de Endlösung.

De Wannseeconferentie werd gehouden in een villa aan het meer de Wannsee in de Duitse hoofdstad Berlijn. De film begint met de aankomst van de verschillende afgevaardigden van verschillende instanties uit het bestuurlijke apparaat van het Derde Rijk. In een schitterend besneeuwde en schilderachtige omgeving zien we de hooggeplaatste Nazi’s arriveren in dure wagens en na het brengen van de Hitler groet betreden ze de luxueuze villa die ooit het bezit was van een rijke joodse Duitser. Het is haast niet voor te stellen dat in deze schitterende villa temidden van het rustieke besneeuwde landschap, plannen gemaakt werden die de wereld zouden shockeren. Wanneer de voorzitter van de vergadering – SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich – arriveert, zijn alle 14 uitgenodigden voor deze vergadering aanwezig.

De verschillende aanwezigen worden, voor zover zij elkaar nog niet kennen, aan elkaar voorgesteld. De aanwezigen zijn onder andere enkele hooggeplaatste SS-ers, vertegenwoordigers van de verschillende Duitse ministeries en vertegenwoordigers van de NSDAP. Heydrich wordt als voorzitter bijgestaan door zijn rechterhand Adolf Eichmann. Binnen het Reichssicherheitshauptamt (RSHA) waren zowel Heydrich als Eichmann hoofdverantwoordelijk voor het oplossen van het jodenvraagstuk. Samen vormden zij een groot deel van de plannen die zouden leiden tot de holocaust. Tijdens de Wannseeconferentie hield Eichmann de notulen bij die in 1947 in de dossiers van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken werden teruggevonden. Dankzij deze notulen is de inhoud van deze conferentie niet geheim gebleven en deze notulen zullen de belangrijkste bron zijn geweest bij het maken van deze film.

Gedurende de film zien we hoe de verschillende maatregelen die te lezen zijn in de notulen langzaamaan vorm krijgen. Een belangrijk discussiepunt tussen de aanwezigen is onder andere de bepaling wanneer iemand als jood moet worden aangezien: moet een kind met een joodse vader en een Duitse moeder bijvoorbeeld hetzelfde behandelt worden als een kind met twee joodse ouders? Op zeer neutrale en emotieloze toon werden plannen gesmeed die erop gericht waren om het joodse ras te vernietigen in Europa. Onder het genot van een hapje en een drankje werden plannen gemaakt die zouden leiden tot de moord op ongeveer 6.000.000 miljoen joden.

Ondanks dat het onderwerp van deze film niet enorm geschikt lijkt voor verfilming, zijn de makers van deze film er naar mijn mening zeer goed in geslaagd om van een saaie vergadering een erg intrigerend onderwerp te maken. Door het contrast tussen de gezellige en ontspannende sfeer tijdens de conferentie en de afschuwelijke beslissingen die hier genomen werden, ontstaat er in de film een zeer beklemmende sfeer. Het is onvoorstelbaar hoe men in een ontspannen en gezellige sfeer in staat was om plannen te maken over de uitroeiing van zoveel mensen.

“Conspiracy” is niet te vergelijken met bekende holocaustdrama’s als “Schindler’s List” en “The Pianist” die door hun ontroerende en meeslepend verhaallijn een groter publiek aan zullen spreken. Nog nooit heb ik een film gezien met als onderwerp een vergadering en voor het grote publiek heeft “Conspiracy” dan ook geen interessant onderwerp. In de film moet je namelijk geen actie, avontuur, romantiek of ontroerende scènes verwachten en als film voor een gezellig filmavondje is deze film dan ook niet geschikt. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de holocaust is “Conspiracy” echter een film die ik absoluut kan aanbevelen. Het acteerwerk is zeer goed en de conversaties tussen de verschillende aanwezigen is zowel boeiend als confronterend. Daarnaast is de opbouwende beklemmende sfeer in de film indrukwekkend en bevat de film veel interessante informatie over het verloop en de inhoud van de Wannseeconferentie. Het is onvoorstelbaar welke stempel deze conferentie op 20 januari 1942 gedrukt heeft op de geschiedenis van de 20ste eeuw.

Beoordeling: (Intrigerende, beklemmende en confronterende sfeer)

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
03-08-2004
Laatst gewijzigd:
23-07-2009

Afbeeldingen

Heydrich en Eichmann temidden van de andere genodigden.

Kenneth Branagh als Reinhard Heydrich.

Stanley Tucci als Adolf Eichmann.