TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Het Neurenberg Proces

Titel: Het Neurenberg Proces
Uitgebracht: 1996, op DVD in 2009
Uitgever: Bright Vision Entertainment
Verkrijgbaarheid: 3 DVD box
Omschrijving:

De drie DVDís bestaan volledig uit het originele beeld- en geluidsmateriaal dat door het US Corps of Signals is vastgelegd. Ter illustratie en ondersteuning wordt origineel Duits beeldmateriaal getoond en ook gedeelten van films die door de diverse legerfilmdiensten zijn gemaakt. Het gesproken commentaar bij de DVDís is helder en objectief, er wordt geen enkele poging gedaan tot dramatisering of stellingname.

Deel 1: De Aanklacht

De waarschuwing: ďDeze film bevat schokkende beeldenĒ is volkomen terecht; bijvoorbeeld de beelden die door het Russische leger zijn gemaakt na de bevrijding van Auschwitz liegen er niet om. Er wordt veel informatie gegeven over de voorbereidingen voor het proces; de keuze van Neurenberg, waar eerder de Naziís hun grote partijbijeenkomsten hielden, lag misschien niet zo voor de hand maar werd meer bepaald door de omstandigheden; het Paleis van Justitie in Neurenberg was zoín beetje het enige geschikte gebouw dat nog redelijk onbeschadigd was.

Deel 2: De verdediging

In dit deel passeren de meeste beklaagden de revue. Per beklaagde wordt kort ingegaan op de tegen hem ingebrachte beschuldigingen, de levensloop komt kort ter sprake en dan volgen gedeelten uit hun verhoor. Tevens komen de door hen opgeroepen getuigen aan het woord. Gezien de duur van het proces was het natuurlijk onmogelijk om overal uitvoerig aandacht aan te besteden: er moesten keuzes worden gemaakt en de samenstellers zijn er bijzonder goed in geslaagd, met de getoonde fragmenten een evenwichtig beeld te scheppen van het gehele proces.

Deel 3: De vonnissen

Hierin wordt aandacht besteed aan de slotpleidooien van aanklagers en verdedigers en ook komen de zes Nazi organisaties die in het tweede deel van de Aanklacht worden genoemd, aan bod. Van diverse beklaagden zijn gedeelten uit hun slotverklaring opgenomen en dit deel eindigt met uitspraken die door de beklaagden werden gedaan, direct voorafgaand aan hun terechtstelling.

Met een speelduur van ongeveer vijf uur is dit een hele zit maar het is bijzonder de moeite waard. Zonder dramatisering of enige opsmuk wordt hier een objectief beeld gegeven van het proces. De hoeveelheid informatie is overweldigend maar het geheel blijft van begin tot eind boeiend.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Arnold Palthe
Geplaatst op:
15-11-2009
Laatst gewijzigd:
06-11-2017

Afbeeldingen