TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Band of Brothers

Titel: Band of Brothers
Acteurs: Damian Lewis, Donnie Wahlberg, David Schwimmer, Ron Livingston en vele anderen.
Regisseur: Steven Spielberg en Tom Hanks
Uitgebracht: 2001 (Verenigde Staten), 2002 (Nederland)
Speelduur: 603 minuten
Bijzonderheden: Verfilming van het boek “Band of Brothers” van Stephen E. Ambrose.
Omschrijving:

“Band of Brothers” is misschien wel de meest bekende serie over de Tweede Wereldoorlog en heeft veel mensen in aanraking gebracht en geďnteresseerd in de oorlog. De serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van de in 2002 overleden Amerikaanse historicus Stephen Ambrose, vertelt het verhaal van de mannen van Easy Company, onderdeel van het 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division. “Band of Brothers” werd in 2001 uitgebracht in de Verenigde Staten en een jaar later ook in Nederland en was de duurste Tv-serie aller tijden. De serie, van de hand van regisseur Steven Spielberg en Tom Hanks, werd vrijwel meteen een kaskraker. De populariteit van de 101st Airborne Division en dan met name van de mannen van Easy Company bereikte een ongekende hoogte. Geen enkele eenheid uit de Tweede Wereldoorlog geniet meer bekendheid dan deze veteranen.

De serie bestaat uit tien delen, allen met een speeltijd van ongeveer zestig minuten. De serie neemt je mee vanaf de basistraining voor de parachutisten in de Verenigde Staten (deel1) tot de verovering van het Adelaarsnest in Beieren, waar de mannen van Easy Company als eerste geallieerde eenheid arriveerden (deel10). In de tussenliggende delen volg je de leden van de compagnie tijdens hun veldtocht door West-Europa. Easy vocht onder andere in Normandië tijdens D-day en de daarop volgende gevechten om Carentan in juni 1944. Vervolgens in Nederland tijdens Market Garden en de gevechten om ‘het eiland’ (gebied tussen Opheusden en Driel, ingesloten door de Neder Rijn en de Waal) in september en oktober. Gedurende de winter moest Easy de Duitse doorbraak stoppen bij Bastogne en in het Bois Jacques tijdens het Ardennenoffensief om vervolgens ook het gat in de geallieerde linie te dichtten in Hagenau tijdens Operatie Nordwind. Daarna trokken de mannen van Major Winters Duitsland in waar ze een concentratiekamp bevrijdden en Hitler’s Adelaarsnest innamen.

Vaak speelt in een deel een bepaald lid van Easy Company een belangrijkere rol dan de andere leden. Als kijker volg je dit personage tijdens een aanzienlijk deel van de gebeurtenissen en in sommige delen fungeert het personage door middel van een voice-over zelfs als verteller en geeft hij zijn visie op het functioneren van de compagnie, de leden van de compagnie of de plaatselijke burgers. Dit gebeurt echter zonder het verhaal van de hele compagnie uit het oog te verliezen. Zo worden onder ander Medic Roe (in deel 6), Sergeant Lipton (in deel 7), Private Webster (in deel 8) en Major Winters (in deel 10) gevolgd.

In het boek is er aan de hand van verhalen van de veteranen een betrouwbaar beeld geschetst van de gebeurtenissen en gevechtshandelingen, al waren de bronnen van Ambrose over het algemeen Amerikaans en slechts een hele enkele Duits. Tijdens de verfilming zijn er noodgedwongen gebeurtenissen en personen weggelaten, op een andere wijze weergegeven of samengevoegd. Dit is een gevolg van de tijdslimiet en, ondanks dat “Band of Brothers” de duurste Tv-serie aller tijden is, de kosten die verbonden zijn aan het apart vertonen en reconstrueren van elke gebeurtenis. Hierdoor werd de werkelijkheid in enkele gevallen niet helemaal betrouwbaar weergegeven. De gevechten die de compagnie moest leveren tijdens Market Garden zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot de scčnes in het dorpje Nuenen, terwijl er in werkelijkheid in het dorpje zelf nauwelijks gevochten werd. Wel wordt het verhaal op deze manier aantrekkelijk en overzichtelijk gehouden, waardoor de serie toegankelijk is voor een breed publiek en niet alleen voor mensen met voorkennis over de oorlog. Opmerkelijk is ook dat bijvoorbeeld iemand als Forrest Guth ontbreekt in de serie, terwijl hij een zeer gewaardeerd lid was van de compagnie en ook zijn bijdrage heeft geleverd aan de reconstructie van het verhaal van Easy.

Een groot pluspunt van de serie ten opzichte van het boek is de emotie die door de acteurs getoond wordt. Het boek is meer een verslag van de gebeurtenissen en gevechtshandelingen die de mannen van Easy beleefden, in de film komt meer naar voren wat dit met de mannen deed, hoe zij hierop reageerden en kunnen emoties zoals angst en blijdschap beter worden uitgedrukt. Bijvoorbeeld tijdens aflevering 9, wanneer de mannen een concentratiekamp ontdekken. In het boek wordt hiervan de impact niet overgebracht op de lezer, in de serie kun je het ongeloof en de verbijstering van de gezichten aflezen. In een sommige gevallen zegt een blik of een bepaalde reactie nu eenmaal meer dan woorden.

Al met al is het niet verwonderlijk dat de serie dusdanig populair is. Voor degenen die het boek hebben gelezen is de serie een mooie aanvulling op het verhaal van Easy Company. De emotie die in het boek ontbreekt is misschien wel het sterkste punt van de serie. Voor de mensen zonder diepgaande interesse in de oorlog of met een beperkte voorkennis is “Band of Brothers” een aantrekkelijke en overzichtelijke serie waarin een mooi beeld wordt geschetst over de belevenissen en beproevingen waar onze bevrijders mee te maken kregen tijdens hun veldtocht door Europa.

Beoordeling: (Deze miniserie sleept je als geen ander mee met de ervaringen van onze bevrijders.)

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
16-10-2007
Laatst gewijzigd:
12-12-2018

Afbeeldingen