Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Colditz

Titel: Colditz
Acteurs: Damian Lewis, Sophia Miles, Tom Hardy, Jason Priestley e.a.
Regisseur: Stuart Orme
Uitgebracht: 2005
Verkrijgbaarheid: DVD, Engels Dolby Digital 5.1, Nederlandstalige ondertiteling
Bijzonderheden: Deze film is gebaseerd op het ware relaas van het “Sonderlager” Colditz
Omschrijving:

Boven op een rots over de rivier “Mulde” ligt het 18de eeuwse kasteel “Colditz”. Zo afgelegen, en makkelijk te bewaken dat het voor de nazi’s een ideale plaats leek voor een Sonderlager, oftewel een maximum beveiligd gevangenenkamp. Al de moeilijkste gevangenen (lees: diegenen die het vaakst een poging ondernamen om uit te breken) werden in dit kamp ondergebracht.

Desalniettemin werden maar liefst 300 ontsnappingspogingen ondernomen waarvan er zo’n 120 deels gelukten, en zo’n 31 helemaal succesvol waren. Hele hoge cijfers voor een dergelijk een kamp. Geen wonder dat het tot op de dag van vandaag menig schrijver en regisseur weet te bekoren!

En zo komen we bij “Colditz” door Stuart Orme. In deze film (die trouwens in een bijzonder mooi drieluik met twee DVD’s te verkrijgen is) heeft men gekozen voor een gemengde aanpak. Geen film met alleen maar grauwe gevangenen, maar een heus ontsnappingsavontuur dat onlosmakelijk verweven is met een spionageverhaal en een vlammende romance. Dat niet elk liefdesverhaal misplaatst hoeft te zijn (zoals het wél was in het miserabele “Pearl Harbour”) bewijst deze film. Welke grotere drijfveer was er immers voor deze gevangenen, dan het verlangen naar hun huis en de liefde die daar wacht?

Zo ook voor de Brit Jack Rose die door de oorlog en de muren van het koude Colditz gescheiden is van zijn mooie Lizzie Carter. Als bij een ontsnappingspoging (van Rose en zijn kameraad McGrade) Jack Rose door de Duitsers weer gepakt word, beloofd McGrade nog snel Jack’s vriendin voor hem op te zoeken. Al snel zal McGrade zelf verliefd worden op de mooie Lizzie met alle gevolgen van dien… De situatie escaleert helemaal als McGrade een belangrijke sleutelpositie krijgt bij Mi6 (de Britse inlichtingendienst).

En terwijl in Engeland McGrade zich helemaal laat gaan, loopt ook in Colditz de situatie uit de hand. Diverse ontsnappingspogingen volgen elkaar op, gevolgd door harde repressie van de Duitsers. Toch weet een vriend van Jack ook Engeland te bereiken...

U leest het al, deze film heeft voor elk wat wils. Op zich is geen enkel van de verhalen erg sterk of uitgediept, maar tezamen vormen de drie delen: Colditz, de romance met Lizzie en de introductie van McGrade bij Mi6 een boeiend verhaal. Niet in het minst door de knappe acteerprestaties van ondermeer Damian Lewis (Band of Brothers) of het puike camerawerk en het oog voor detail van de uniformen en gebouwen van de regisseur.

Wél moet ik de eventuele fan van films zoals “The Great Escape” ontgoochelen, het ontsnappingsverhaal an sich is te magertjes om enkel daarvoor deze DVD te kopen.

Kortom, een genietbare miniserie van drie uur, die niet vervelen zal, mits niet enkel de koude feiten van kasteel Colditz je boeien, maar je ook openstaat voor een hedendaagse bewerking van het verhaal.

Beoordeling: (Leuke reeks, maar geen echte ontsnappingsfilm pur sang)

Informatie

Artikel door:
Bastiaan Rozen
Geplaatst op:
27-04-2005
Laatst gewijzigd:
29-07-2013

Afbeeldingen