Heroes of World War II

Titel: Heroes of World War II
Regisseur: BBC
Uitgebracht: 2005
Verkrijgbaarheid: DVD, Engels 5.1 dolby digital surround, Nederlandstalige ondertiteling
Bijzonderheden: Deze documentaire maakt deel uit van een groter geheel van documentaires in de reeks “...”of World War II”.
Omschrijving:

Deze BBC documentaire zit in een stijlvol drieluik en bestaat uit twee DVD’s. Op deze DVD’s vinden we de volgende reportages:

1) The men who invented radar: Over Sir Robert Watson-Watt, die met een lumineus idee de “Battle of Britain” zou winnen.

2) The man who designed the Spitfire: Over Mitchell, de ontwerper van de Spitfire, die één van de meest befaamde jachtvliegtuigen creëerde om tegen de Luftwaffe op te kunnen.

3) The man who stood up to Hitler: Over Graaf Von Stauffenberg, die met één enkele bom een eind wilde maken aan het bewind van Hitler.

4) The men who cracked Enigma: Over de Duitse codemachine, en hoe de Britten beetje bij beetje, met medewerking van wiskundigen zoals Turling, de code wisten te kraken, en hiermee gewoon Hitler’s bevelen konden meelezen!

5) The men who sank the Bismarck: Over het zinken van één van de meest gevreesde Duitse slagschepen.

6) The man who saved Britain’s cities: Over de mannen die de “Blitz” afsloegen, zo goed ze konden.

7) The man who hoodwinked Hitler: Over “the man who never was”, een levenloos lichaam, dat vele levens zou beschermen...

8) The men who liberated Belsen: Over de bevrijding en de horror van het concentratiekamp Belsen.

9) The men who lit up Germany: Over de mensen van het “bombercommand”, die dag én nacht hun leven in de strijd wierpen om de industrie en de steden van Duitsland te vernietigen.

10) The men behind D-day: Over het plannen en de opbouw van de grootste amfibie-aanval ooit!

Deze reeks is, zoals we van de BBC gewoon zijn, van een hoog niveau. Knappe archiefbeelden, duidelijke structuur en dito commentaar, het is allemaal aanwezig.

Wat bijzonder boeiend is, zijn de gesprekken met de mensen die deze grootse dingen mee tot stand hebben gebracht. Iedereen weet dat bijvoorbeeld de Enigma machine gekraakt was, maar hoe zagen de mannen eruit die deze grote prestatie klaar kregen, wie waren ze en hoe dachten ze? Of wie is de man die zo gefascineerd was door vliegen dat hij het ultieme vliegtuig wist te bouwen: de Spitfire? Wie waren de mannen die “Knickebein”, een Duits radiogeleidingssysteem, kraakten? Wat waren de “geheime wapens” op D-day? Hoe voelde het om als gewone GI een concentratiekamp zoals Belsen te ontdekken? Dat en veel meer komen we te weten in deze buitengewoon boeiende reeks.

Niet alleen de geallieerden komen trouwens aan het woord, maar ook Duitse veteranen (en archieven), zodat we van een gevarieerde kijk op de situatie kunnen spreken, iets wat in vele reeksen wel eens durft te ontbreken.

Deze combinatie van harde feiten, authentieke beelden, knappe soundtrack, goed commentaar en boeiende onderwerpen komt dus al snel tot een soort van docu-thriller waar iedereen zijn gading in kan vinden!

Beoordeling: (Kwalitatieve documentaire, gericht op het grote publiek.)

Informatie

Artikel door:
Sébastien YJR Roosens
Geplaatst op:
27-04-2005
Laatst gewijzigd:
22-01-2012

Afbeeldingen