TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mussolini: The Untold Story

Titel: Mussolini (The Untold Story) (de memoires van Vittorio)
Acteurs: George C. Scott, Lee Grant, David Suchett, Gunnar Möller, Gabriel Burne, Mary E. Mastrantonio, Robert Downey Jr. e.a.
Regisseur: William A. Graham
Uitgebracht: 1985
Verkrijgbaarheid: DVD, Engels 5.1 digitaal surround met Nederlandstalige ondertiteling
Bijzonderheden: Gebaseerd op dagboeken en herinneringen van Vittorio Mussolini (zoon van...)
Omschrijving:

Per uitzondering ga ik beginnen met enkele woordjes over de DVD zélf. De versie die ik in België gekocht heb, was een knap en mooi gestileerd vierluik met drie DVD’s. Deze hoes droeg het logo van “HEAT.nl” “justonline.nl” en “mastered by: AV media Factory bv”. Ik raad desondanks iedereen af deze specifieke uitgave te kopen. Er zijn immers géén menuopties, enkel de optie “speel de film” en “nog te verkrijgen op DVD”, wat toch wel schamel is. Bij een lange reeks van 362 minuten had bijvoorbeeld een hoofdstukselectie toch wel handig geweest. Verder, en belangrijker, was dat de beeldkwaliteit gewoon ondermaats voor DVD. Soms dacht ik zelfs dat ik naar een VHS cassette aan het kijken was!

Na de ontgoocheling over de kwaliteit van de DVD’s zelf hoopte ik dat de inhoud van de DVD soelaas zou bieden. Ik kwam echter van een kale reis terug.

Zoals ik eerder vermeldde, is deze miniserie “gebaseerd op de memoires van Vittorio Mussolini”. Een toch wel gekleurde versie van de feiten, die de regisseur en scriptwriters klakkeloos overnamen. Bij het zien van deze reeks zou men wel eens tot de conclusie kunnen komen dat Benito Mussolini een harde maar rechtvaardige man was, die enkel in het verderf is gestort door die “stoute” Hitler. Terwijl Hitler toch wel zijn mosterd was gaan halen bij de Italiaanse fascisten!

Maar goed, het verhaal. We volgen Mussolini vanaf zijn succesvolle mars op Rome tot zijn roemloze einde. Alle grote (en ook enkele minder bekende) momenten uit deze periode in de Italiaanse geschiedenis komen aan bod. Wat echter een boeiend karakterportret van Benito Mussolini en zijn familie had kunnen worden, ontaart al snel in een soap die met elke voorbijgaande minuut méér en méér “low-budget” lijkt te krijsen.

Nemen we bijvoorbeeld een toespraak van “Il Duce” en diens enthousiaste publiek. In het ene shot zien we een (magertjes nagespeelde) Mussolini en in het andere shot slecht ingekleurde zwart-wit beelden uit de jaren ’40 van een enthousiaste massa!!

Daar waar budget faalt, kan de kunde van de acteurs en de regisseur het geheel vaak nog redden (denken we bijvoorbeeld aan “The Blair Witch Project”). Helaas schiet ook hier de film tekort. Benito Mussolini (door George C. Scott, die straalde in “Patton”), de grote demagoog van zijn tijd, de man wie we allemaal kennen vanwege zijn mimiek en vurige speeches, verwordt in deze productie tot een zielige kamerplant die iets op zijn klein balkonnetje staat te mompelen. Enkel Raul Julia (onder meer bekend van zijn rol als Gomez uit “the Addams Family”) weet zich staande te houden als Graaf Ciano.

“Ongeïnspireerd”, dat is het woord dat bij me opkomt bij het zien van deze reeks.

Is er dan niets goeds over deze miniserie te zeggen? Tja, als heel primaire inleiding op de persoon Mussolini kan deze DVD misschien wel dienen. Of als een compromisfilm om op zaterdagavond met je eega te bekijken, als ze geen zin heeft in al die ontploffingen of zwaarwichtige levenslessen.

Toch maar een goed boek lezen, als je meer wil weten over Benito Mussolini en het fascisme in Italië .

Beoordeling: (Saaie, ongeïnspireerde soap met historische allures)

Informatie

Artikel door:
Bastiaan Rozen
Geplaatst op:
28-03-2005
Laatst gewijzigd:
22-01-2012

Afbeeldingen