The Dessert Fox

Titel: The Dessert Fox
Acteurs: James Mason, Cedric Hardwicke,Jessica Tandy,Luther Adler, Everett Sloane e.a.
Regisseur: Henry Hathaway
Uitgebracht: Origineel: 1951
Verkrijgbaarheid: DVD, Engels 2.0 Stereo; Nederlandstalige ondertiteling
Bijzonderheden: Adolf Hitler wordt in deze film gespeeld door de joodse acteur Luther Adler.
Omschrijving:

“The Desert Fox” is één van de meest bekende en oudste films die over Erwin Rommel gemaakt zijn.

Erwin Rommel was een Duitse generaal die tijdens Fall Gelb de controle had over de 7de panzer divisie. Daar werd zijn kunde en krijgsmanschap opgemerkt en hij werd overgeplaatst naar de 15de panzer divisie die onder de naam “Afrika Korps” Mussolini zou gaan helpen in Libië. Tijdens deze strijd in de woestijn zou Rommel bekend raken als de woestijnvos, een gevreesd strateeg die - waarschijnlijk wat tevéél - gelauwerd werd door zowel de nazi’s als de Britten.

Winston Churchill zou over Rommel zeggen: "We have a very daring and skilful opponent against us, and, may I say across the havoc of war, a great general."

De film zal ook hier beginnen, in het heetst van de strijd in de uitgestrekte woestijn waar Rommel soms harder zal schijnen dan de zon.

Het leven van Rommel wordt ons verteld door een fictief persoon: Desmond Young, die na een korte ontmoeting -terwijl hij in gevangenschap zat- met Rommel zo gefascineerd raakt door de Duitse veldmaarschalk dat hij na de oorlog besluit het ware leven en werk van Rommel te achterhalen om dit vervolgens aan ons, de kijker, te vertellen. Hiertoe spreekt hij zelfs met de weduwe van Rommel. Iets wat de filmmakers in werkelijkheid ook gedaan hebben, en wat de realiteit van deze film alleen maar ten goede gekomen is.

We volgen Rommel in een redelijk snel tempo van Afrika, met het infame El Alamein, naar Frankrijk tijdens de bange dagen van D-Day om vervolgens de aanslag op Hitler en gedwongen zelfmoord van Rommel mee te maken.

In deze film, waar de nadruk op het biografische aspect ligt en niet op de oorlogsvoering (dat blijkt jammer genoeg uit het soms wat overdadig gebruiken van archiefbeelden), komt James Mason helemaal tot zijn recht. Hij speelt zijn rol overtuigend, en kan duidelijk gebruik maken van een goed script, dat trouwens genoeg ruimte voor speculatie laat omtrent zijn medewerking aan een aanslag op Hitler. Daar zijn tot op vandaag de meeste historici het immers nog niet over eens.

Ook de rest van de cast doet zijn best. Adler doet bijvoorbeeld een knappe poging om Hitler neer te zetten en in combinatie met de uitgekiende dialogen is deze zwart-wit film een echt meeslepend verhaal gebleken.

Zo meeslepend dat menig kijker zich zal verbazen als de eindgeneriek verschijnt, want allemaal willen we méér horen, méér zien als de geschiedenis zich onstuitbaar ontplooit rondom de woestijnvos en diens einde nadert...

Toch heeft deze film duidelijk sympathie voor Rommel, en het hele verhaal is overgoten met enige romantiek. Rommel komt er ook nogal goed in naar voren: van slimme strateeg tot goede Duitser en huisvader. De werkelijkheid zal waarschijnlijk meer naar het midden liggen, want wat helaas wat vergeten wordt is dat Rommel zijn talenten gebruikte om Hitler te helpen andere volken te veroveren en te onderdrukken, en de bloedige periode van deTweede Wereldoorlog. in te luiden.

Desondanks is “The Desert Fox” een ode aan één van de meest bekende Duitse bevelhebbers, een ode die hij vast wel verdient heeft.

Beoordeling: (Meeslepende maar geromantiseerde biografie, waarbij dialoog primeert op actie.)

Informatie

Artikel door:
Sébastien YJR Roosens
Geplaatst op:
05-06-2005
Laatst gewijzigd:
22-01-2012

Afbeeldingen