Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Terugblik STIWOT 2002

Het jaar zit er weer op. De financiŽn worden opgemaakt, de boeken gesloten, het kalenderjaar is ten einde.

Het jaar 2002 heeft voor STIWOT gigantische veranderingen teweeg gebracht, welke allemaal zeer positief te noemen waren. Begin 2002 was er nog maar 1 website, nu reeds 4. Begin 2002 was er nog geen stichting, nu eentje incl. donateurs en bestuursleden. Begin 2002 waren er nog geen sponsoren, nu alweer 4. Lijkt mij veranderingen genoeg!

Terugkijkend op het afgelopen jaar is het een enorm vruchtbaar jaar geweest en heeft de stichting een duidelijke prominente plek ingenomen op het gebied van informatieverstrekking, die met de tweede wereldoorlog te maken heeft, in Nederland.

Wat is er allemaal gebeurd in 2002?
Het jaar 2002 begon voor mij zeer spectaculair met een bezoek aan een notaris welke zijn medewerking wel wilde verlenen om het inmiddels toch aanzienlijke succes van de website www.go2war2.nl een officiŽler tintje te geven. Wat voor hem maar 'een' papiertje was, was voor mij een gigantische stap in de professionalisering van mijn hobby. Na dit gesprek zou hij aan de slag gaan, en uiteindelijk op de proppen komen met officiŽle statuten voor een stichting die ik de naam STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) had gedoopt.

De statuten waren klaar, en op 22 januari zette ik mijn handtekening onder het document. Na inschrijving in de kamer van koophandel was het officieel. Nederland had er een Stichting bij die zich zou gaan bezighouden met een uniek doel.

STIWOT.nl
Met het ontstaan van de stichting moest de domeinnaam natuurlijk worden vastgelegd, en een website 'over' en 'van' de stichting werd al snel een feit. 22 januari ging de STIWOT website in de lucht.

Band of Brothers
Op 30 januari verwelkomde Don van den Bogert, geassisteerd door Sophia Vosmeer de 10.000ste bezoeker op de door hem opgezette en beheerde afdeling Band of Brothers. Deze serie, die hem reeds al gegrepen had was nog relatief onbekend in Nederland maar zou spoedig menig Nederlander laten meeleven met de belevenissen van de mannen van Easy-Company. Zijn 10.000ste bezoeker bleek slechts een voorbode voor grotere aantallen die later dat jaar nog zouden volgen.

Weekendje Ardennen
Het weekend van 15,16 en 17 maart waren enkele medewerkers van STIWOT te vinden in de Ardennen, waar we in 3 dagen probeerden zo veel mogelijk te zien van deze zeer zwaar bevochten plek uit WO II. We verbleven in Bastogne, wat een schitterende uitvalsbasis bleek voor de bijzondere bezienswaardigheden van de Belgische Ardennen. Een interessant weekend met een erg leuke groep!

WO II Shop
Zoals alles in deze wereld kosten ook websites geld. Om enige inkomsten te verkrijgen kwam bij ons al snel het idee op om een website te openen waar mensen op internet WO II spullen konden kopen. De webshop ging op 1 april online, en bleek bepaald geen 1 april grap. Er was grote belangstelling, die later in het jaar langzaam wegzakte. Inkomsten komen nog steeds binnen door de webshop, al worden er geen nieuwe artikelen meer ingezet. Al met al heeft de webshop wel een aanzienlijk deel van de inkomsten van 2002 voor zijn rekening kunnen nemen. Gebrek aan tijd heeft de webshop op een laag pitje gezet.

Herdenking op de Dam
De meest bekende herdenking van oorlogsslachtoffers in Nederland is toch wel de herdenking van 4 mei op de Amsterdamse dam. Deze herdenking liet ook STIWOT niet varen, en Ivo van den Akker stond er tussen de landelijke pers. Zijn verslag liet weer eens zien dat STIWOT er in Nederland bij hoort als het om WO II gebeurtenissen gaat.

Promotiebijeenkomst Overloon
Overloon was de plaats waar STIWOT een promotiebijeenkomst hield op 19 mei. Een leuk weerzien van alle medewerkers, en diverse interessante contacten werden er gelegd. Het uitdelen van folders, het informeren van mensen vanuit onze stand, en het promoten van STIWOT bleek een groot succes.

Members Only
Een afgeschermd deel met informatie en functies die alleen voor 'members' zijn werd een feit op 1 augustus. Dit deel bleek een handige bijkomstigheid waarvan veel gebruik wordt gemaakt, en waar diverse 'extra' mogelijkheden zijn. De donateurs kunnen ook beschikken over deze mogelijkheden en in de toekomst zelfs meerÖ

Oorlogsmusea.nl
Ooit al eens afgevraagd waar het dichtstbijzijnde museum staat? of welk museum stond er nou toch ook alweer in die plaats? Wij in ieder geval wel, daarom de opening van Oorlogsmusea.nl. Dit inmiddels alweer 3de project van STIWOT blijkt een goede informatiebron voor bezoekers. Al zijn de bezoekersaantallen niet toren hoog, het is een informatiebron die wel bezocht wordt door mensen die echt naar deze gegevens op zoek zijn.

Schimmen
Uit het niets doemde opeens een uitnodiging op om een middag aanwezig te zijn bij het filmen van een Nederlandse WO II film genaamd Schimmen. Wilco en ik waren hierbij aanwezig en hebben diverse foto's en een verslag gemaakt. Kennelijk bereiken wij dermate veel mensen met STIWOT dat ook wij worden uitgenodigd.

Forum
Het forum is een plaats waar heftig gediscussieerd kan worden over de meest uiteenlopende onderwerpen. In 2002 hebben we 3 verschilleden fora gekend, en de laatste is nu een maand geleden geÔntroduceerd. Dit laatste forum bleek een daverend succes te zijn. Zelfs zo groot dat het even een probleem begon te worden vanwege de grote aantallen bezoeken die aan het forum werden afgelegd. Gelukkig kwam ons hostingbedrijf ons enigszins tegemoet, en is er op dit moment geen vuiltje meer aan de lucht.

STIWOT Bestuur
Het begon allemaal met Frank van der Drift als enige bestuurslid, maar deze kon het op een gegeven moment niet meer bolwerken. Wilco Vermeer werd het tweede bestuurslid, en nu zijn de taken mooi verdeeld. Het functioneren van de gehele stichting gaat voorspoedig, en de contacten zijn erg leuk. De schrijvers, medewerkers, moderators, administrators, quizmasters, technische mensen en bestuursleden ze kunnen het allemaal erg goed met elkaar vinden.

Band of Brothers
De serie is nu tweemaal op de Nederlandse TV uitgezonden geweest, en inmiddels op video en DVD verschenen. De serie was een daverend succes, en dat hebben we gemerkt op de Band of Brothers site! Dit jaar zal er worden geŽindigd met een bezoekersaantal van bijna 75.000 bezoekers. Iets dat elke verwachting te boven is gegaan. Don van den Bogert heeft met zijn diepgaande artikelen over de veteranen en een mooie weergave van de serie net 'iets' meer neergezet dan de gemiddelde website. Nu er ook achtergrondinformatie over de Paraís verschijnt steekt de website torenhoog uit boven de websites van fans, en wordt onze Band of Brothers pagina gezien als 'de' officiŽle pagina van NederlandÖ zelfs door SBS 6.

Eindoordeel en doelstelling 2003
STIWOT is van een kleine website begin dit jaar uitgegroeid tot een organisatie die zich bezighoud met een uniek doel, informatieverstrekking over de tweede wereldoorlog via internet. Dit is eigenlijk voor STIWOT het jaar van de interne groei geworden. Volgend jaar gaan we er het jaar van de externe groei van maken! Landelijk bekendheid in de grote media wordt een belangrijk doel voor ons, natuurlijk blijven we groeien, en zullen we nog nieuwe projecten starten, ook worden bestaande projecten vernieuwd. Maar aan het eind van 2003 hopen we dat STIWOT inmiddels landelijk bekend is, en dat de grote media aandacht aan ons heeft besteed. Lijkt mij een mooi doel om naartoe te werken!!

door: Frank van der Drift
voorzitter STIWOT

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 01-01-2003 00:00:00