TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Olympisch Dorp bij Berlijn

De Olympische Zomerpelen van 1936 vonden plaats in Berlijn. Er werd door de naziregering een waar propagandaspektakel van gemaakt, bedoeld om Hitlers rijk in een goed daglicht te zetten. Voor de ongeveer vierduizend mannelijke atleten uit vijftig verschillende landen werd in Elstal, een paar kilometer ten oosten van Berlijn, een Olympisch dorp gebouwd. Hier werden ongeveer vierduizend mannelijke sporters ondergebracht uit vijftig verschillende landen. Na de oorlog was het terrein onderdeel van de Sovjetbezettingszone. Het werd gebruikt als militaire kazerne en de KGB runde er een ondervragingscentrum. Na het vertrek van de laatste Sovjettroepen in 1992 lag het dorp er jarenlang verlaten bij. De laatste tijd vinden er herstelwerkzaamheden plaats in het kader van woningontwikkeling. Onder andere het verblijf van de Amerikaanse atleet Jesse Owens is in oorspronkelijke staat gerestaureerd. Koos Winkelman bracht onlangs een bezoekje aan de locatie en maakte onderstaande fotoreportage.Op de (achtergrond van de) foto's zie je duidelijk de gerenoveerde barakken maar ook het braakliggende terrein waar nog op gebouwd gaat worden en de bouwwerkzaamheden. Overigens zijn veel gebouwen wel beschermd tegen afbraak.


Het Olympisch Dorp werd tussen 1934 en 1936 op de TruppenŁbungsplatz DŲberitz gebouwd met in het achterhoofd dat er na de Spelen meteen een kazerne gebouwd kon worden. Van sommige op het terrein aanwezige gebouwen is niet duidelijk of ze tot het Olympische Dorp behoren of tot de kazerne van das Heer, het Duitse grondleger.Het overdekte zwembad werd in 1993 door brandstichting zwaar beschadigd, maar aan de buitenkant in 2011 gerenoveerd. Binnen is het nog wel vervallen.Dit zijn de voormalige onderkomens van het Rode Leger.Het woonblok waar de Amerikaanse atleet Jesse Owens waarschijnlijk verbleef, is volledig gerestaureerd. De zwarte atleet sleepte vier gouden medailles in de wacht wat Hitler nogal zenuwachtig maakte. Dit resultaat stond haaks op de rassentheorie van de Duitsers. Tegenwoordig is er een tentoonstelling over Jesse Owens te bezichtigen in het gebouw.


De Turnhalle of Sporthalle (beide namen worden gebruikt) is nog in redelijk staat.De olympische teams hadden allemaal een eigen onderkomen. Daar is in veel gevallen alleen nog de fundering van zichtbaar. Het sportveld ligt er goed onderhouden en in originele staat bij.

Meer info op: Berlijn-Blog.nl

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Koos Winkelman / TracesOfWar
  • Gepubliceerd op: 25-04-2021 18:00:00