TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Atlas Contact publiceert twee audiowandelingen uit Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter

Op 1 mei verschijnen twee audiowandelingen langs de zichtbare en onzichtbare sporen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam-Oost en Amsterdam-Centrum. De wandelingen zijn gebaseerd op Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940 Ė 1945 van Bianca Stigter, aangevuld met enkele nieuwe verhalen. De wandelingen zijn gratis te beluisteren via Storytel of het podcastkanaal van Atlas Contact.

De wandeling door Amsterdam-Oost heeft een lengte van 6 kilometer en duurt, inclusief luisteren, 2,5 Ė 3 uur. De route start en eindigt bij het Muiderpoortstation en gaat voornamelijk door de Indische buurt en de Transvaalbuurt, destijds een van de Joodse buurten in Amsterdam. De wandeling voert langs tientallen adressen, met heel diverse verhalen uit dagboeken, krantenverslagen en van ooggetuigen, over verzetsstrijders die een clandestiene drukkerij bestierden, weggevoerde Joodse Amsterdammers, onderduikadressen, verradersbriefjes, razzia-verzamelplaatsen en Duitse Wehrmacht-inkwartiering.


De wandeling door Amsterdam-Centrum heeft een lengte van 5 kilometer en duurt, inclusief luisteren, 2,5 Ė 3 uur. De wandeling loopt van het Centraal Station naar de Munt en terug, en brengt gebeurtenissen in herinnering als de schietpartij op de Dam van 7 mei 1945 en het neerstorten van een Brits vliegtuig bij het Muntplein in 1943. De route voert ook langs de cafťs waar zwarthandelaren en WAíers kind aan huis waren en een zeventiende-eeuws pand met zestien onderduikers.

Naast de audiowandelingen wordt een audioboek uitgebracht met de historische achtergronden van de Duitse bezetting van Amsterdam, eveneens gebaseerd op de tekst van Atlas van een bezette stad. Het audiobook is vanaf 1 mei 2021 als MP3 audioboek te koop via webwinkels als luisterrijk.nl, libris.nl en bol.com, maar ook via Storytel, Nextory en de luisterbieb.

In 'Atlas van een bezette stad' (gebonden, rijk geÔllustreerd, 559 blz. Ä 50,00) gidst Bianca Stigter de lezer door bezet Amsterdam. Ze vertelt wat er in de oorlog op straathoeken en achter voordeuren heeft plaatsgevonden. Een indrukwekkend monument voor oorlogsslachtoffers en verzetsmensen en een tijdmachine van papier.

Atlas van een bezette stad
Amsterdam 1940-1945
ISBN: 9789045029573
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Atlas van een bezette stad

Gebruikte bron(nen)