TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museumweekend in Vught

Het Geniemuseum, het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught werken jaarlijks samen tijdens het landelijke Museumweekend. Het thema is dit jaar ‘Laat je verrijken door het museum’. Tussen de musea aan de Lunettenlaan (Geniemuseum en Nationaal Monument Kamp Vught) rijdt een gratis pendelbus, met dank aan de Koninklijke Landmacht.

In 2012 willen alle deelnemende musea de boodschap uitdragen dat het museum elk bezoek meer dan waard is. Musea hoeven daarom niet gratis te zijn. Elke bezoeker betaalt tijdens het Museumweekend het symbolische bedrag van (ten minste) 1 euro. Het bedrag dat hiermee binnenkomt is voor het museum zelf bestemd.

Nationaal Monument Kamp Vught
Op zaterdag 14 en zondag 15 april is er om 13.00 uur en 15.00 uur een rondleiding over het voormalig SS-terrein. Een groot deel van het voormalige concentratiekamp Vught is in handen van Defensie. In de authentieke gebouwen waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog de SS-bewakers waren gehuisvest, zijn tegenwoordig militairen gelegerd. Normaliter is dit deel van het kamp niet toegankelijk voor het publiek. De rondleiding voert onder meer langs de voormalige Kommandantur (het hoofdgebouw), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon van de Kommandantur uit over de appèlplaats.

De rondleiding eindigt bij de vroegere kampkeuken waarin tegenwoordig het Geniemuseum is gehuisvest. Deelname aan de rondleiding is € 3,50 per persoon; van 10 t/m 12 jaar € 2,50 (dit is inclusief de entree voor het Museumweekend). Reserveren is noodzakelijk en mogelijk via (073) 656 67 64 of www.nmkampvught.nl. In verband met de toegang tot het terrein van de Koninklijke Landmacht worden hiervoor eenmalig uw persoonsgegevens van uw identiteitsbewijs geregistreerd.

Op 15 april is er om 14.00 uur tevens een rondleiding door het herinneringscentrum, waarvoor u niet kunt reserveren. Verkoop vanaf 12.00 uur; deelname € 3,50/€ 2,50 (10 t/m 12), inclusief de Museumweekend-euro.

Onder het motto 'Laat je verrijken door kennis' kunnen kinderen en volwassenen op zoek naar de antwoorden op vragen over (Nationaal Monument) Kamp Vught. Dit weekend is tevens het laatste weekend voor de expositie 'Alle kinderen, ze zijn weg. Kamp Vught, juni 1943' over de kindertransporten naar Sobibor in Polen.

Geniemuseum
In het weekend zijn er demonstraties van ‘re-enacters’ (acteurs in historische uniformen die levenden geschiedenis neerzetten), onder anderen van een Amerikaanse geniegroep uit 1944-1945. Op zondag musiceren de Elkerlyck Speellieden uit Oisterwijk in het Geniemuseum. Zij hebben een Brabants/ Vlaams volksmuziekprogramma, aangevuld met soldatenliederen uit de vorige eeuw. De groep begeleidt zichzelf op de doedelzak, draailier, hobo, klarinet, accordeon, fluit, harmonica, cornet, cello, gitaar, trom en draaiorgel. Ook voor kinderen is er beide dagen veel te doen en te zien.

Vughts Museum
In de nieuwe tentoonstelling ‘Vught in de Tweede Wereldoorlog’ wordt aandacht besteed aan de mobilisatie, vijf dagen oorlogvoering, de bezetting, onderduiken en Arbeitseinsatz, collaboratie en verzet in Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijzondere aandacht krijgen de bevrijdingsdagen. De Vughtse oorlogsslachtoffers krijgen extra aandacht. Tenslotte wordt stil gestaan bij Kamp Vught, met name bij de Vughtse hulp aan de gevangenen.

Gebruikte bron(nen)