Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fotoverslag Start Airborneseizoen 2021

Op woensdag 1 september werd bij het Airbornemuseum in Oosterbeek de Airborne maand, met daarin onder andere de Airborne herdenkingen, officieel geopend door de burgemeesters van de vier Airborne gemeenten.Naast enkele toespraken werd er een recent opgenomen film van enkele Arnhem veteranen getoond en was er een presentatie van Liberation Route Europe.

Thema Airborne herdenking 2021
Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe, de Airborne Region. Samen vertellen wij het verhaal van Operatie Market Garden: het verhaal van september 1944, maar ook het verhaal over de impact die het vandaag de dag nog heeft. In 2019 stonden we massaal stil bij de 75ste herdenking van Slag om Arnhem met een speciaal en uitgebreid programma. De aandacht voor alle herdenkingen en bijeenkomsten was enorm. Dit jaar herdenken wij 76 jaar vrijheid op een ingetogen manier vanwege de coronapandemie. De Airborne herdenkingen vinden plaats, maar zijn ook dit jaar weer in aangepaste vorm en op uitnodiging. De Poolse en Britse veteranen zijn waarschijnlijk niet aanwezig. De veteranen kunnen thuis de herdenkingen meebeleven via tv en streaming door Omroep Gelderland en RTV Arnhem. Het herdenken van Operatie Market Garden/Slag om Arnhem doen we dit jaar op afstand. Bij de herdenking en luchtlandingen in Ede is publiek welkom in beperkte mate.

Airborne 2021
Dit jaar is anders dan andere jaren, maar ook dit jaar is het belangrijk om in september bij de Slag om Arnhem stil te staan. De focus ligt bij deze aftrap op de Airborne Regio als belevingsgebied. Samen met partners, TVAN en LRE creŽren de Airnorne gemeenten een platform, waarmee het verhaal van de regio en de gemeenten verbonden worden met de toeristische community, lokaal, regionaal, landelijk en internationaal. Dit jaar is wandelen het thema. Wandelen is in coronatijd de beste (en was een periode lang de enige) manier om kennis te vergaren over de Airbornegeschiedenis. Nu er weer meer kan, proberen wij de Airbornewandelingen door de gemeenten/regio te koppelen aan een bezoek aan musea, met overnachtingen en aanbod van horeca. Elke gemeente heeft een eigen verhaal. Samen vormen deze het verhaal van onze regio, van een historische gebeurtenis die een ongekende impact heeft gehad op het verloop van de oorlog in Nederland en daarmee op onze vrijheid.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Tekst gemeente Renkum, foto's Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 01-09-2021 11:46:47