TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Recensie: In Memoriam

Op Go2War2.nl is een recensie geschreven van "In Memoriam" over de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen, 1942-1945".

Guus Luijters heeft met dit boek een blijvend maar nog onvoltooid monument opgericht voor 17.964 kinderen, die in de periode 15 juli 1942 t/m 13 september 1944 via een van de 102 transporten vanuit Nederland zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen en daar werden vermoord. Bij ongeveer 2.900 kinderen heeft hij een foto kunnen achterhalen, meestal een alledaags kiekje dat perfect hun onschuld weergeeft. Het monument zou eigenlijk pas voltooid zijn als van alle 17.964 vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen een foto kon worden opgenomen.

Dat laatste zal nooit gerealiseerd worden. De Duitse vernietigingsmachinerie was er niet alleen op gericht de Joodse bevolking fysiek te elimineren, maar stelde ook alles in het werk om hun aanwezigheid compleet uit het collectieve geheugen te verwijderen. Nadat de families naar Auschwitz, Sobibor en andere kampen waren afgevoerd, werden alle bezittingen geconfisqueerd of vernietigd. Van hele families is alles vernietigd wat ooit nog zou kunnen herinneren aan hun aanwezigheid. Wat rest zijn hun namen op de lange transportlijsten en andere lugubere documenten die met pijnlijke nauwgezetheid werden bijgehouden.



Lees verder op Go2War2.nl

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Go2War2.nl
  • Gepubliceerd op: 03-04-2012 20:38:02