Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fotoverslag Die Plantage in Dachau

In ĎMeer dan alleen Auschwitzí, geschreven door TracesOfWar-medewerker Kevin Prenger, komt kort Die Plantage aan bod. Dit was gedurende de Tweede Wereldoorlog de grootste kruidentuin van Europa. Deze werd beheerd door de SS en bevond zich in de nabijheid van concentratiekamp Dachau. Koos Winkelman bezocht in oktober 2021 deze locatie en schoot de onderstaande fotoís.De kruidentuin bestond uit verschillende broeikassen, een onderzoeks- en onderwijsgebouw en bouwland. SS-leider Heinrich Himmler was afgestudeerd als landbouwkundige en behield ook op het hoogtepunt van zijn macht een grote belangstelling voor zijn oorspronkelijke vakgebied in combinatie met natuurgeneeskunde.

De faciliteit in Dachau wilde Himmler inzetten voor experimenten met biodynamische landbouw en de ontwikkeling van geneeskrachtige kruiden om Duitsland op dit gebied zelfvoorzienend te maken. Er werden bijvoorbeeld gladiolen gekweekt voor de productie van vitamine C voor Duitse soldaten aan het Oostfront.

Door basilicum, tijm en bonenkruid te vermengen werd er ook een vervanger voor peper gemaakt, door Himmler ĎDachauer Pfefferí genoemd. De ondervoede en verzwakte gevangenen die in de tuinen en in de kassen werden ingezet voor onderhoudswerkzaamheden, moesten ongeacht de weersomstandigheden keihard en urenlang onafgebroken zwoegen, zonder beschermende kleding en onder toezicht van wrede SS-bewakers.

Verschillende van de gevangenen die op de Plantage werden tewerkgesteld, waren priesters afkomstig uit het zogenoemde Pfarrerblock of Priesterblock. Deze afdeling in het kamp bestond uit drie barakken waarin gevangen genomen geestelijken uit heel Europa werden ondergebracht.

De locatie is vervallen en niet vrij toegankelijk.Meer dan alleen Auschwitz
Bijzondere en onbekende verhalen over de Holocaust
ISBN: 9789089759191
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Meer dan alleen Auschwitz

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Foto's: Koos Winkelman / Tekst: Kevin Prenger
  • Gepubliceerd op: 23-10-2021 14:36:31