TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Seyss-Inquart en het mysterie van Mierlo-Hout

In 2017 lostten wij het mysterie van het bombardement op Mierlo-Hout op. Jaren gingen in Mierlo-Hout en Helmond de geruchten dat Britse vliegtuigen in de nacht van 23 op 24 mei 1940 gestuurd werden om een huis te bombarderen waar Arthur Seyss-Inquart de nacht zou hebben doorgebracht. Hij was een week eerder tot Rijkscommissaris van Nederland benoemd.

Het huis, hoek Houtse Parallelweg (voorheen Zuid Parallelweg) en Kardinaal van Enckevoirtstraat. Foto: M. Coolen sr.

De geruchten bleken geen stand te houden tegen archiefonderzoek. De Britse orders die aan de piloten werden meegegeven, spraken enkel over het bombarderen van treinen en spoorlijnen in een gebied tussen Eindhoven, Nijmegen, Neuss (Duitsland) en Roermond. Eén vliegtuig, van het No. 44 Squadron RAF bombardeerde die avond het spoor bij Mierlo-Hout, maar raakte een huis naast het spoor. Er vielen in Helmond vier dodelijke slachtoffers.

Seyss-Inquart (links) met Hitler (tweede van rechts) op 25 mei 1940. Foto: Bayerische Staatsbibliothek München/Bildarchiv (hoff-30523).
Wat we bij het schrijven van het verhaal in 2017 nog niet tot onze beschikking hadden, was de biografie van Seyss-Inquart, geschreven door Johannes Koll. Deze biografie kwam in 2015 uit. Hierin werd aangegeven dat Seyss-Inquart op 25 mei 1940, dus één dag ná het bombardement, nog in Duitsland was. Hij bezocht toen een bijeenkomst in Hitlers "Felsennest" hoofdkwartier in Bad Münstereifel. Hij zou pas tegen de avond van die 25ste in Den Haag arriveren. Het "Felsennest" (Rotsnest) was een bunkercomplex in Noordrijn-Westfalen, ongeveer 100 kilometer ten oosten van Luik.

Vanuit deze bunkers overzag Hitler Fall Gelb, de invasie van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Luxemburg werd op de eerste dag, 10 mei, onder de voet gelopen. Nederland gaf zich over op 15 mei. Drie dagen na de bijeenkomst in het Felsennest zou België zich overgeven op 28 mei. Op 22 juni werd de wapenstilstand met Frankrijk getekend in een treinstel in Compiègne.

De aanwezigheid van Seyss-Inquart bij de bijeenkomst met Hitler bevestigt de conclusies van ons eerdere artikel. Seyss-Inquart kon het doel van het bombardement niet zijn, hij was nog niet in Nederland gearriveerd.

Arthur Seyss-Inquart und die deutsche Besatzungspolitik in den Niederlanden (1940-1945)
ISBN: 9783205796602
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Arthur Seyss-Inquart und die deutsche Besatzungspolitik in den Niederlanden (1940-1945)

Gebruikte bron(nen)