TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Expositie over voetbal in kamp Westerbork

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt op 19 april a.s. een expositie geopend over voetbal in kamp Westerbork.

In kamp Westerbork werd in het voorjaar van 1943 begonnen met een voetbalcompetitie tussen elftallen met Joodse gevangenen. Voetbal gaf afleiding in een tijd die bepaald werd door de hoop en wanhoop. Het was ook een middel om te overleven in de concentratiekampen die na Westerbork kwamen. Kampen die in een gebied lagen, waar in deze zomer het Europees kampioenschap voetbal gehouden wordt.

De expositie Het Verdwenen Elftal geeft de spelers en toeschouwers van toen een gezicht. Bijvoorbeeld Simon Hornman. Hij is een overlevende en oud-kampgevangene die voor de oorlog bij Sparta speelde en in kamp Westerbork heeft gevoetbald. Simon Lampie was zowel in Westerbork als Theresienstadt toeschouwer bij het voetballen en overleefde de oorlog.

Velen van Het Verdwenen Elftal werden echter in de vernietigingskampen in het Oosten vermoord. Ook Han Hollander. Han (Hartog) Hollander was één van de toeschouwers in kamp Westerbork. Hij werd in die tijd als een icoon in de voetbalwereld beschouwd. Sinds de eerste rechtstreeks op de radio uitgezonden interland Nederland- België in maart 1928, versloeg hij met verve de wedstrijden van het Nederlands elftal. Hollander werd op 9 juli 1943 in Sobibor omgebracht.

Juda de Vries, een beroemde oud-doelman van HFC Haarlem kwam in 1942 in kamp Westerbork terecht, waar hij natuurlijk meedeed aan de voetbalcompetitie. In mei 1943 werd hij weggevoerd naar Sobibor en bij aankomst vermoord.

Donderdag 19 april om 15.00 uur is de officiële opening van de expositie, waarvan de presentatie in handen is van Jacques J. d’Ancona. Onder zijn leiding zullen Frits Barend, Avraham de Vries (zoon van Juda de Vries), Simon Hornman en Simon Lampie ronde tafelgesprekken voeren en zal er filmmateriaal te zien zijn over voetbal in kamp Westerbork én Han Hollander. Journalist, publicist en tv-programmamaker Ad van Liempt geeft een lezing over voetbal in de Tweede Wereldoorlog.

De expositie is ook de opmaat voor Voetbal verbindt, een project waamee Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden profclubs ondersteuning willen geven bij het bestrijden van racistische spreekkoren in voetbalstadions en bij het invullen van hun maatschappelijke betrokkenheid.

De expositie is van 19 april tot en met 1 juli 2012 te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Gebruikte bron(nen)