TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld. Het persoonlijke verhaal staat centraal: films, verhalen, voorwerpen en brieven geven een veelheid aan indrukken. Een orginele barakwand, een film die in 1944 in het kamp werd gemaakt, een trompet waarop in Auschwitz werd gespeeld.

De belevenissen van individuele families zijn in gevarieerde presentaties vastgelegd en geven een aangrijpend beeld van de vervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Gedenkraam (foto 4-5)
Het gedenkraam in de grote zaal is een gebrandschilderd glas-in-loodraam.
Op het raam is een voorstelling afgebeeld van een vrouw die een verzwakte man een drinkbeker aanbiedt, terwijl om hen heen een storm raast.

Op het glas-in-loodraam staat de volgende tekst::

1940 HET NEDERLANDSCHE ROODE KRUIS
AAN DE GEMEENTE WESTERBORK 1945
VOOR DE HULP AAN DE JOODSE GEDEPORTEERDEN

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Een onbekend verhaal van Westerbork: Thijs Rugebregt (74) vertelt over zijn jeugdband

10jan

Een onbekend verhaal van Westerbork: Thijs Rugebregt (74) vertelt over zijn jeugdband

Kamp Westerbork: iedereen kent deze naam van de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Veel minder mensen weten dat de locatie vanaf 1951 ĎSchattenbergí werd genoemd. Tientallen Molukse gezinnen werden ondergebracht in de barakken uit de oorlog: oud-KNIL-soldaten met hun vrouwen en kinderen. Het was de bedoeling dat ze er hoogstens zes maanden zouden blijven, het werd 20 jaar.

Lees meer

Filmbeelden van een voetbalwedstrijd in Kamp Westerbork in 1944

4dec

Filmbeelden van een voetbalwedstrijd in Kamp Westerbork in 1944

In 1944 werden in doorgangskamp Westerbork filmopnamen gemaakt over het dagelijks leven in het kamp. Daarin werd ook een voetbalwedstrijd vastgelegd. Helaas is onbekend welke mensen we hierop zien. Tips en reacties zijn daarom welkom Ė hier.

Lees meer