In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld. Het persoonlijke verhaal staat centraal: films, verhalen, voorwerpen en brieven geven een veelheid aan indrukken. Een orginele barakwand, een film die in 1944 in het kamp werd gemaakt, een trompet waarop in Auschwitz werd gespeeld.

De belevenissen van individuele families zijn in gevarieerde presentaties vastgelegd en geven een aangrijpend beeld van de vervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Encyclopedie van de Holocaust
Tegen beter weten in
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Ondergang
Hitlers Holocaust
Tussen de barakken...

24apr

Kampoverlevenden dragen bij aan 4 mei herdenking Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt het programma van de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork bekend. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Jodenster is ingevoerd in Nederland, als een van de reeks anti-Joodse maatregelen. Die zorgden ervoor dat Joden werden gesignaleerd, geïsoleerd en vervolgens gedeporteerd. Eerst naar kamp Westerbork, vervolgens naar vernietigingskampen in het oosten. In het programma van de 4 mei herdenking spelen kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. Dé ster Op 4 mei 2017 spreekt Alphons Katan een overdenking uit. Na mei 1940 werd hij opeens Joods genoemd. Alphons’ vader en moeder verzetten zich hiertegen en weigerden de ster te dragen. Toen de ouders van Alphons in 1942 werden opgepakt, werd hij bij een bevriend Joods echtpaar ondergebracht. Hij herinnert zich nog levendig dat hij met onmiddellijke ingang dé ster moest dragen. Alphons kwam in kamp Westerbork terecht, maar werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Zijn ouders trof een ander lot. Alphons’ moeder werd in Auschwitz vermoord, zijn vader werd het slachtoffer van medische experimenten in een nevenkamp van Mauthausen.

Lees meer

17apr

Joodse gevangenen mogelijk spion in kamp Westerbork

Uit nieuw onderzoek voor de website bevrijdingsportretten.nl is gebleken dat Joodse gevangenen van kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk zijn ingezet als spion van de nazi's. Het zou gaan om een groep van ongeveer 15 personen waarvan een aantal voor de oorlog lid was van de NSB. Hoofd van de “spionagedienst” in kamp Westerbork zou de Duits-Joodse vluchteling Heinz Todtmann (1908) zijn geweest. Op 12 april 1945 werd Heinz Todtmann door de Canadese bevrijders in hechtenis genomen.

Lees meer