In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld. Het persoonlijke verhaal staat centraal: films, verhalen, voorwerpen en brieven geven een veelheid aan indrukken. Een orginele barakwand, een film die in 1944 in het kamp werd gemaakt, een trompet waarop in Auschwitz werd gespeeld.
De belevenissen van individuele families zijn in gevarieerde presentaties vastgelegd en geven een aangrijpend beeld van de vervolging in de Tweede Wereldoorlog.
Gedenkraam (foto 4-5)
Het gedenkraam in de grote zaal is een gebrandschilderd glas-in-loodraam.
Op het raam is een voorstelling afgebeeld van een vrouw die een verzwakte man een drinkbeker aanbiedt, terwijl om hen heen een storm raast.
Op het glas-in-loodraam staat de volgende tekst::
1940 HET NEDERLANDSCHE ROODE KRUIS
AAN DE GEMEENTE WESTERBORK 1945
VOOR DE HULP AAN DE JOODSE GEDEPORTEERDEN
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
In de film die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gemaakt in Kamp Westerbork zijn opnieuw drie mensen herkend. Het gaat waarschijnlijk om de 9-jarige Israël Wijnschenk, zijn vader Max Wijnschenk en zijn oma Betje Kokernoot-van Furth uit Utrecht. Het jongetje en zijn oma werden door de nazi's gedeporteerd en vermoord. Max en zijn vrouw Chel Wijnschenk overleefden de oorlog.
Het is niet zeker of de trein in de Tweede Wereldoorlog is gebruikt voor deportaties van mensen van Westerbork naar vernietigingskampen.