TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

De Blues van Dick Kattenburg in Nationaal Monument Kamp Vught

In ĎDe Blues van Dick Kattenburgí verbeeldt acteur Harpert Michielsen het oorlogsverhaal van de Joodse componist Dick Kattenburg (1919-1944) en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943). Op vrijdag 18 maart is deze intieme muziektheatervoorstelling te zien in Nationaal Monument Kamp Vught (18.30 uur, Lunettenlaan 600 in Vught).

Tekening 1938 op voorblad partituut-Nederlands Muziek Instituut, Haags Gemeentearchief


Met fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom komt de muziek van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten tot leven. Er worden werken gespeeld van Dick Kattenburg en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943); tevens klinkt er muziek van Marius Flothuis, die in Kamp Vught gevangen zat wegens verzetsactiviteiten. Tijdens deze gevangenschap zag hij kans een aantal werken te componeren.

Levenslust
De voorstelling maakt invoelbaar hoe jonge mensen met veel talent, levenslust en plannen worstelen met discriminatie, terreur en inperking van hun vrijheid. Op 5 mei 1944 wordt Kattenburg opgepakt, waarschijnlijk tijdens een razzia in een bioscoop. Kort daarna, op 19 mei 1944, wordt hij naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij tussen mei en september wordt vermoord. Leo Smit en zijn vrouw Lientje worden begin april 1943 via de Hollandse Schouwburg op transport gesteld naar kamp Westerbork. Eind april worden zij afgevoerd naar vernietigingskamp Sobibor, waar ze direct na aankomst worden vermoord. Marius Flothuis overleeft de oorlog, na vele ontberingen in kamp Sachsenhausen en een verschrikkelijke Ďdodenmarsí die 12 dagen duurt.

Na de oorlog
Na de oorlog worden de namen en werken van tientallen vervolgde componisten bijna vergeten. De Leo Smit Stichting doet sinds 1996 onderzoek, vertelt over deze componisten, maakt hun bladmuziek toegankelijk en laat de vergeten muziek weer klinken. Fluitiste Eleonore Pameijer, oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, ontdekte bij een familielid van Kattenburg een stapel manuscripten op een zolder, van waaruit het idee voor deze voorstelling ontstond.

Levendig
De muziek van deze vervolgde componisten is niet droevig, maar levendig en swingend. Steeds meer jonge musici voeren deze muziek uit, onder anderen de pianisten Lucas en Arthus Jussen. Zij maakten onlangs een film met het Divertimento van Leo Smit.

Reserveren
'De Blues van Kattenburg', met toegankelijke, swingende muziek en ontroerende verhalen, begint om 18.30 uur. De voorstelling duurt 60 minuten. Bezoekers kunnen vooraf de expositie 'Componisten in oorlogstijd' bezoeken (vanaf 17.30 uur). Reserveren is mogelijk via de website van NM Kamp Vught (Ä 15,00; donateurs Ä 12,50).

Gebruikte bron(nen)