TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Valkenburgse oorlogsheld Henk Menzel overleden


In zijn woonplaats Rotterdam is dhr. Henk Menzel op 96 jarige leeftijd overleden.

Menzel werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als dwangarbeider tewerkgesteld in de Gemeente grot van Valkenburg, om daar te werken aan de fabriek voor vliegtuigonderdelen die de Duitsers daar hadden voorzien. Ook werden Menzel en zijn kameraden tegen de Bevrijdingsdagen gedwongen om schuttersputten te graven in- en om Valkenburg.

Nadat Valkenburg op 17 september 1944 bevrijd was kon hij niet naar het toen nog bezette Rotterdam. Menzel hielp daarom met het eerste herstel van woningen aan de Wilhelminalaan die tijdens de bevrijding in Valkenburg zwaar waren beschadigd, nadat de bruggen in het centrum waren opgeblazen.

Henk Menzel meldde zich eind september 1944 bij het 91ste US Evacuation Hospital in het voormalig Ignatius College te Valkenburg om daar voor de Amerikaanse bevrijders te werken. Toen het hospitaal in maart 1945 opbrak en met het front richting Duitsland verschoof, reisde Menzel mee en bleef in Amerikaanse dienst tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen brachten Menzel, samen met enkele andere Nederlanders, weer terug naar Valkenburg waar hij enkele weken in Kasteel Oost verbleef voordat hij weer terug naar Rotterdam kon.

Al zijn belevenissen tekende Menzel zeer gedetailleerd op in zijn dagboek, dat hij op een gegeven moment aan de archieven van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, schonk.

In de voorbereiding voor de tentoonstelling We Do Remember in september 2019 vonden de curatoren het Menzel-dagboek. Tot hun grote verbazing en vreugde bleek de schrijver nog te leven en een geheugen als een olifant te hebben over de gebeurtenissen 75 jaar eerder in Valkenburg.
Zijn interview werd gefilmd en kreeg een speciale plek in de tentoonstelling. David Loozen voorzitter van de Stichting We Do Remember: “ Henk Menzel is voor ons een grote inspiratiebron geweest. Hij is een voorbeeld van moed, kameraadschap en vastberadenheid in oorlogstijd. Helaas is dit vandaag de dag ook weer actueel "

Voor zijn werk voor de Amerikanen ontving Menzel in 2019 een Civilian Award for Humanitarian Services, persoonlijk uitgereikt door de toenmalige Amerikaanse Ambassadeur, Pete Hoekstra, tijdens een special ceremonie in Valkenburg.

Old soldiers never die: they just fade away.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Stichting We Do Remember
  • Gepubliceerd op: 21-03-2022 15:23:12