Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fotoreportage herdenking 10e Bataljon Parachute Regiment

Op zondag 18 september 2022, in het Airborne weekend, werd 's middags een korte herdenking gehouden bij de Battle Marker voor het 10e bataljon van het Parachute Regiment in Oosterbeek. Toen tijdens de Slag om Arnhem de 1st Airborne Division zich terugtrok in de Oosterbeekse perimeter, namen de ca 65 soldaten van het 10e bataljon de verdediging aan de oostkant ter plekke van de kruising Utrechtseweg/Annastraat op zich. Het bataljon hield aanvankelijk goed stand, maar leed zware verliezen. Gewonden, waaronder Lt. Col Smythe, vonden tijdelijke bescherming in de kelder van Annastraat 2

Toen een Duitser een handgranaat inde kelder van dit huis gooide, sprong soldaat Albert Willingham tussen deze granaat en de ca 20 mensen die in deze kelder schuilden. Door zijn eigen leven te geven, heeft hij dat van anderen gered. Na de ceremonie bij de Battle marker, kregen nabestaanden van Albert Willingham de gelegenheid om de kelder te bezoeken. Verder kregen ze een lepel en een vork overhandigd die recentelijk zijn gevonden op de plek waar Albert eerst een veldgraf heeft gehad.Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Tracesofwar, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 23-09-2022 10:55:10