TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monumument Kamp Vught winnaar 'Best Onsite Experience' in Nederland

Op 27 september heeft boekingsplatform Tiqets de Regional Winners van de Remarkable Venue Awards 2022 bekendgemaakt. Nationaal Monument Kamp Vught is benoemd tot Best Onsite Experience in Nederland. Met de Remarkable Venue Awards reikt Tiqets onderscheidingen uit voor de beste musea en attracties in Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De andere genomineerden voor de categorie Best Onsite Experience in Nederland waren het Koninklijk Museum, Museum Het Rembrandthuis en het STRAAT Museum, allen in Amsterdam. Nationaal Monument Kamp Vught was ook genomineerd in de categorie ‘Best Landmark’; hier is de Keukenhof tot winnaar benoemd.

Directeur Jeroen van den Eijnde is blij verrast met de onderscheiding. “Ons herinneringscentrum is gevestigd op een deel van het SS-concentratiekamp Vught. De kracht van de authentieke plek is wat een bezoek zo bijzonder maakt. We vertellen verhalen, maar juist de historische plek maakt deel uit van het verhaal. De beklemming van het gevoel van onvrijheid kun je anno 2022 nooit écht ervaren, maar komt hier wel héél dichtbij.”

Publieksprijs
Bezoekers van over de hele wereld kunnen tot 19 oktober stemmen op hun favoriete musea en attracties, waardoor een museum of attractie Global Winner kan worden in een van de zeven categorieën. Stemmen kan via Tiqets.com. De Global Winners worden bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse ceremonie tijdens de Tourism Innovation Summit (TIS) in Sevilla op 2 november.

Herdenken is nadenken
Nationaal Monument Kamp Vught begon in 1990 als een klein herinneringscentrum op een deel van het kampterrein van ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. Koning Willem-Alexander opende in november 2019 het vernieuwde museum, dat ook werd uitgebreid met nieuwbouw voor de ontvangst van (school-)groepen. In de tweetalige vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’ wordt de geschiedenis verteld aan de hand van persoonlijke verhalen en objecten. Deze staan symbool voor wat de ruim 32.000 gevangenen hebben meegemaakt: mensen met ruim 30 nationaliteiten; met name Joden, verzetsstrijders en gijzelaars. Het kamp werd in 1942 gebouwd, medio januari 1943 in gebruik genomen en na ‘Dolle Dinsdag’ begin september 1944 ontruimd. In 2019 bezochten ruim 70.000 mensen het museum, waaronder ruim 1900 (school-)groepen voor een rondleiding over het kampterrein. Na twee jaar beperkingen vanwege de coronacrisis is de belangstelling voor een bezoek aan NM Kamp Vught groot, individueel en in groepsverband.

Over Remarkable Venue Awards
De Remarkable Venue Awards bestaat uit zeven categorieën in negen landen. De selectie van winnende locaties in de categorieën Best Attraction, Best Museum, Best Onsite Experience, Most Remarkable Venue en Best Landmark is gebaseerd op ruim 1 miljoen klantbeoordelingen van locaties op Tiqets.com. De categorieën Best Hidden Gem en Most Innovative Venue worden beoordeeld door een jury uit de sector.

Gebruikte bron(nen)