Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Het Berlijnse dagboek van Kees Maas

Terwijl het in de Tweede Wereldoorlog bommen regent op Berlijn, bloeit de liefde op tussen dwangarbeider Kees Maas uit Eindhoven en de Duitse Martha. De geschiedenis begint op 4 maart 1943. De dan twintigjarige Kees wacht op station Eindhoven samen met tientallen jonge mannen op de trein. Ze werken bij Philips en moeten dwangarbeid verrichten in Duitsland. Kees wordt tewerkgesteld in Berlijn, bij Telefunken. Daar heeft hij het nog niet zo slecht. Hij krijgt een kantoorbaan, een loon en mag zelfs in zijn vrije tijd het werkkamp uit. Bovendien leert hij er de Duitse Martha Kopka kennen.

In een minutieus handschrift legt Kees zijn belevenissen vast in kleine dagboekjes die hij zeventig jaar bewaart in een sigarenkist. Na zijn dood in 2015 is zoon Ton zes jaar bezig met het uitpluizen van de dagboekjes en het raadplegen van bronnen in binnen- en buitenland en verwerkt het in het boek ĎLiefs uit Berlijní. Het is een verhaal van twee gewone mensen die elkaar in een ongewone tijd leren kennen, op een ongewone plek. Het is bovenal een verhaal van oorlog, hoop en liefde.

Het boek Liefs uit Berlijn is vandaag uitgekomen en te bestellen via de boekwinkels.

Liefs uit Berlijn
ISBN: 9789462264403
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Liefs uit Berlijn

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Ton Maas
  • Gepubliceerd op: 21-11-2022 09:18:29