TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hulp gezocht bij uittikken krijgsgevangenpost

Bernard van Lieshout werd op 18 augustus 1906 geboren in Gestel, Eindhoven. Zijn doopnaam was Leonardus, maar hij ging als Bernard door het leven. Op 22 mei 1931 trouwde hij met Hendrika van Summeren. Hij was toen al in militaire dienst geweest: van 22 maart 1926 tot 1 september 1926 diende hij bij het Regiment Wielrijders. Hij zou nog enkele keren op herhaling moeten alvorens op 29 augustus 1939 gemobiliseerd te worden. Hij kwam toen terecht bij het 1e Regiment Wielrijders. Lees zijn verhaal en help ons overtikken.

In de meidagen van 1940 diende hij als korporaal in het III Bataljon. Deze eenheid diende in de buurt van Alblasserdam. Op 11 juni 1940 werd hij met groot verlof gestuurd. Hij woonde op dat moment in Eindhoven aan de Zwembadweg 22. Dit adres is van het poortgebouw van de begraafplaats van de Sint-Catharinakerk. Door plaatsgebrek rond de kerk zelf ligt deze begraafplaats een paar straten ten zuidwesten ervan.

Op 22 juni 1943 wordt Bernard in Duitse krijgsgevangenschap genomen. Er werden nog wel pogingen gedaan om hem vrij te krijgen. Opperluitenant H. Velthuijs van de Eindhovense politie schrijft op 12 juli 1943 dat hij belast is met de bewaking van inbeslaggenomen radiotoestellen. Dit wordt onderstreept door de secretaris van de Kringleider der N.S.B. Eindhoven. Het mocht niet baten. Van Lieshout werd afgevoerd naar Stalag IVa Hohnstein. Daar werd hij in een fabriek tewerkgesteld.



Van Lieshout correspondeerde tijdens zijn gevangenschap uitvoerig met zijn vrouw en kinderen. Er zijn zo'n 45 brieven die ze met elkaar uitwisselden bewaard gebleven, met nog 15 aan andere geadresseerden. Deze brieven zijn toegevoegd aan het STIWOT Archief. Momenteel werken onze vrijwilligers aan het uittikken van deze brieven. Uw hulp is daar bij van harte welkom. Ga naar deze pagina en help mee! Wij hopen hiermee een inkijkje te kunnen geven in het leven van een krijgsgevangene en de censuur die er op de briefwisseling zat. Veel mocht er niet gezegd worden.




Opvallend zijn de brieven van na de Eindhovense bevrijding op 18 september 1944. Bernard schreef op 3 december 1944 dat hij sinds 6 september niks meer had gehoord. "Ik verlang zoo naar een brief van u het is te hoopen als dat God u en de kinderen gespaart mag zijn voor het oorlogsgeweld." Op 25 december 1944 schrijft hij weer dat hij geen post heeft mogen ontvangen. Van 1945 hebben we helaas geen brieven. Van Lieshout zou uiteindelijk pas in mei 1945 vrij komen.




Verzwegen oorlogsjaren
Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940‐1945
ISBN: 9789024433391
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Verzwegen oorlogsjaren

Gebruikte bron(nen)