Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nationaal Monument Kamp Vught is nu Kidsproof museum

De Museumvereniging heeft op 22 november bekend gemaakt dat Nationaal Monument Kamp Vught de titel Kidsproof ontvangt. De titel wordt toegekend aan musea die van minimaal zestig ‘museuminspecteurs’ een hoge waardering krijgen. In 2021 ontwikkelde het herinneringscentrum de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’. Dankzij dit aanbod hebben aanzienlijk meer gezinnen NM Kamp Vught bezocht.

Groep 8 van Basisschool ’t Ven uit Veghel bezocht NM Kamp Vught op 22 november voor een rondleiding. Enkele leerlingen staan met de trotse directeur Jeroen van den Eijnde bij de Museumkids-banner.


Nationaal Monument Kamp Vught is het eerste Kidsproof museum van Nederland, dat gevestigd is op de plek van een voormalig concentratiekamp. Directeur Jeroen van de Eijnde: “Naast het aanbod voor rondleidingen aan scholieren vanaf groep 7 over het kampterrein wilden we een passend aanbod ontwikkelen voor kinderen die met hun ouders of andere begeleiders het museum bezoeken. We vertellen de kampgeschiedenis op een manier die ‘behapbaar’ is en die zeker niet afschrikt. De reacties waren vanaf het begin positief. We hebben dan ook actief museuminspecteurs geworven door gezinnen te attenderen op de Museumkids App. Met de audiotour junior is een bezoek aan deze inspirerende plek ook voor kinderen vanaf 10 jaar met hun ouders of grootouders veel toegankelijker geworden. Ik ben blij met deze erkenning; de titel van Kidsproof museum geeft de stem van de jonge bezoekers weer.”

Winnaars
Naast Nationaal Monument Kamp Vught zijn Oorlogsmuseum Overloon, Kasteel Heeswijk, Museum Klok & Peel, Natuurmuseum Brabant en het preHistorisch Dorp de Brabantse Kidsproof musea. Vanaf 1 december maakt de Museumvereniging de winnaars van elke provincie bekend. De landelijke winnaar van 2022 wordt op 31 januari bekend gemaakt. In totaal zijn er 55 Kidsproof musea. Door vragen in te vullen als: 'Hoeveel sterren krijgt dit museum van jou?', ‘Wat zou je andere kinderen vertellen over dit museum?’ krijgt het museum een score. Uit de scores van een heel seizoen komen de Kidsproof musea. Eén kind gaf als beoordeling: “Het is een heel belangrijk museum omdta je moet weten hoe het vroeger was. Wel van af 10 jaar en ouder.”

Leeftijdgenoten
De audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ is ontwikkeld voor bezoekers van 10 t/m 12 jaar. Met een kleurrijk ‘fotoalbum’ gaan jongeren op pad en voeren ze opdrachten uit. Volwassenen kunnen tegelijk hun eigen audiotour volgen. Jonge bezoekers leren over de verhalen van leeftijdgenoten. Waarom kwamen Tanneke en Hans met hun ouders in Kamp Vught terecht? En hoe was het voor de Joodse Lotty, George en Ursula? Ook horen ze verhalen van kinderen die op een andere manier met Kamp Vught te maken krijgen, zoals de jonge Will uit Vught. De aanbevolen minimum leeftijd voor een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is 10 jaar. De audiotour junior is inbegrepen bij de entree tot het museum, dat elke dag te bezoeken is (behalve 25 en 31 december; 1 januari).

Gebruikte bron(nen)