Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Wegens Hitler, een podcast over meer dan Hitler

Wegens Hitler is een podcast over Hitler en over dingen die met hem te maken hebben. Hij wordt gepresenteerd door aanjager Niels van Andel en schrijver van diverse boeken over Hitler, Sjoerd de Boer. De podcast bestaat inmiddels bijna anderhalf jaar en bestaat tot nu toe uit zo’n 40 reguliere afleveringen met een aantal vast terugkerende elementen en een aantal specials.‘De plek’ is de basis van de normale afleveringen. Daarin staan Van Andel en De Boer stil bij een locatie en het verhaal erbij. Andere vaste onderdelen zijn: ‘Hitlers Dagboek’ (over waar Hitler op een bepaalde datum was), de ‘Ad Hitlerum’ (over Hitler als steeds terugkerend argument in een discussie) en ‘Van nu naar toen’ (waarin iets recents aanleiding is voor een korte gedachtewisseling).

Hitler is niet het enige onderwerp van gesprek, zoals de naam ‘Wegens Hitler’ al suggereert. Alles wat door Hitler, nationalisme of nationaalsocialisme veroorzaakt werd, kan het onderwerp van gesprek zijn, zoals moorden in de Weimarrepubliek, de processen in Neurenberg of de Amerikaans ambassade in Duitsland. Ook in de specials kijken de twee breder dan alleen naar Hitler. Bijvoorbeeld naar Berlijn, in een aflevering op locatie. Of naar Albert Speer, in een special of naar kerst, op basis van een boek over kerst in nazi-Duitsland.

Natuurlijk komen bekende zaken langs, zoals de Hitlerputsch, de Obersalzberg, de gevangenis in Landsberg en de Führerhoofdkwartieren. Maar ook de afleveringen over De Boers bezoek aan Rochus Misch, over de Duitse Schicksaltag, over de vele aanslagen op Hitler en over Hitlers verschijning in moderne media, zijn de moeite waard.

Van Andel en De Boer schuwen lastige onderwerpen niet en af en toe valt er iets te lachen, maar Wegens Hitler is bovenal een serieuze podcast met inmiddels een behoorlijk schare luisteraars.

Gebruikte bron(nen)