TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage herdenkingsplechtigheid op begraafplaats Maissin

In de omgeving van Maissin (in de Belgische provincie Luxemburg) werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog op 22 en 23 augustus 1914 zwaar gevochten tussen het Franse en het Duitse leger. De militaire Frans-Duitse begraafplaats van Maissin telt 4.783 gesneuvelden.

Er bevinden zich graven van 513 Duitsers en 286 Fransen. In twee massagraven rusten 3.001 niet-geïdentificeerde Fransen en ten slotte bevindt er zich een gedeeld massagraf met 683 Fransen en 343 Duitsers. De begraafplaats is 5.040 m² groot. Centraal vooraan staat een 16de-eeuws Bretoens calvariekruis, centraal achteraan een rond herdenkingsgebouwtje. De begraafplaats is opgedragen aan oud-strijder Pierre Massé.

Naar jaarlijkse traditie werd op 20 augustus 2023 een herdenking georganiseerd. De deelnemers werden verwelkomd bij de kerk van Maissin. Daarna volgde een optocht naar de militaire begraafplaats onder begeleiding van het Caecilia Harmonieorkest van Paliseul. De bloemenhulde werd verzorgd door burgemeester Philippe Léonard en de heer Maurice Boclinville, voorzitter van de Nationale Strijdersbond van België voor de provincie Luxemburg, gevolgd door een toespraak van de burgemeester. Na de ceremonie werd er hulde gebracht aan het monument voor de gesneuvelden, gevolgd door een religieuze plechtigheid in de kerk van Maissin. Het geheel werd afgesloten met een receptie.


























Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Christine Vinck
  • Gepubliceerd op: 21-08-2023 19:54:31