TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sachsenhausen-herdenking in Vught

Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen vanuit Kamp Vught naar het concentratiekamp Sachsenhausen plaats. In totaal hebben meer dan 1.400 Nederlandse gevangenen van ‘KZ Sachsenhausen’ in het Duitse Oranienburg de oorlog niet overleefd. Ieder jaar worden in september de Nederlandse slachtoffers van kamp Sachsenhausen in Vught herdacht. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, is op 8 september de hoofdspreker.

Leerlingen van De Springplank tijdens de herdenking in 2022. Foto: Jan van de Ven


Om 10.45 uur vertrekken deelnemers vanaf het Raadhuis (Leeuwensteinplein 5 in Vught) in een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark. Tamboers van het Vughtse Sint Catharinagilde leiden de stoet. Na aankomst bij het monument start om 11.00 uur het programma met een welkomstwoord van ceremoniemeester Riekje van Nieuwstraten en een bijdrage van locoburgemeester Mark du Maine.

Gerdi Verbeet
Verbeet was vanaf 2015 tot 2021 voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hier streefde zij naar verbinding tussen de laatste generatie ooggetuigen en nieuwe groepen in de samenleving. Vanaf 2001 was zij lid van de Tweede Kamer; vanaf 2006 tot 2012 als voorzitter. Na de toespraak van Verbeet is er een muzikale bijdrage van Wilma Bakker. Basisschool De Springplank heeft het monument geadopteerd. Twee leerlingen van de basisschool uit Vught lezen hun eigen gedichten voor. Tot slot volgen de traditionele twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen bij het monument. Het programma eindigt omstreeks 12.00 uur. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert de openbare herdenking in samenwerking met de Stichting Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS). Belangstellenden zijn welkom om het programma bij te wonen.

Middagprogramma
Historicus en journalist Jessica van Geel vertelt op 8 september vanaf 13.30 uur in Nationaal Monument Kamp Vught over het leven van verzetsvrouw Truus van Lier, die op 22-jarige leeftijd werd geëxecuteerd in Sachsenhausen. Zij was de eerste Nederlandse vrouw die vanwege haar rol in het verzet is vermoord. Van Geel schreef ‘Truus van Lier. Het leven van een verzetsvrouw’, dat in 2022 lovend werd ontvangen in de landelijke media. De Volkskrant: “Een spannende reconstructie van een vrouw die een standbeeld verdient.” De toegang tot de lezing (ongeveer een uur) is 5 euro; reserveren is mogelijk via www.nmkampvught.nl (webwinkel).

Gebruikte bron(nen)