TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Avondrondleiding Nationaal Monument Kamp Vught

In de kerstvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught op 27 december en op 3 januari vanaf 19.00 uur een avondrondleiding aan over het kampterrein. Op de afgelegen plek waar Kamp Vught in januari 1943 in gebruik werd genomen, nodigt een bezoek in de stilte van de avond uit tot bezinning. Juist dan is een bezoek een bijzondere ervaring. De opzet van de rondleiding is hetzelfde als de rondleiding overdag op het kampterrein van het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Een deelnemer zei hierover: ‘Het verhaal is hetzelfde, maar het gevoel en de sfeer zijn ’s avonds heel anders; erg bijzonder en indrukwekkend.’ Reserveren voor activiteiten is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).Het museum is gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Tijdens de avondrondleiding worden de Davidsterren en de namen van de in 1943 weggevoerde Joodse kinderen op het kindermonument belicht. Foto: Jan van de Ven


Lezingen in januari
Het is al mogelijk te reserveren voor de lezing van Marijke Verduijn over interneringskamp Vught op 14 januari. Vanwege de grote belangstelling voor twee lezingen in november wordt de lezing over haar boek ‘De verliezers’ herhaald. Op 27 januari, Holocaust Memorial Day, vertelt Rosanne Kropman over haar boek ‘Het donkerste donker: een geschiedenis van Sobibor’. De tijdelijke foto-expositie ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid’ is verlengd tot 4 maart. De Volkskrant schreef: ‘Nationaal Monument Kamp Vught is een logische plek voor een fototentoonstelling over de bewogen geschiedenis van Oekraïne. Zeker op die historisch beladen plek van het voormalige kamp: diep indrukwekkend.’ Oekraïners krijgen tijdens deze expositie vrij entree tot het museum.

Terugblik
Directeur Jeroen van den den Eijnde: ‘Ons herinneringscentrum heeft te midden van een roerige wereld een productief jaar doorgemaakt. Met ruim 10.000 bezoekers méér dan vorig jaar blijft de belangstelling voor het verhaal en de betekenis van Kamp Vught groot. Ik hoop dat dit mensen inspireert om op te komen voor redelijkheid, menselijkheid en onze niet vanzelfsprekende democratie. 'Je kunt geen hand schudden met een gebalde vuist' is een uitspraak van Mahatma Gandhi. Ik wens alle belangstellenden, mede namens het team van medewerkers en de grote groep vrijwilligers, véél uitgestoken handen toe, sfeervolle feestdagen en een hoopvol 2024.’

Gebruikte bron(nen)