Expositie Holocaust door Kogels

Van 10 september tot en met 9 januari 2010 is in het Nationaal Monument Kamp Vught de rondreizende expositie “The Mass Shooting of Jews in Ukraine 1941-1944: The Holocaust by Bullets” te bezoeken. In de expositie worden de resultaten van het onderzoek van de Franse priester Patrick Desbois en zijn team getoond. Sinds 2004 reizen zij door Oekraďne om daar de uitroeiing van de Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken. Ze zoeken de massagraven en interviewen ooggetuigen van de executies. Naar schatting 1,5 miljoen Joden werden in Oekraďne omgebracht door de Duitse Einsatzgruppen.

Foto's en getuigenverklaringen van de laatse uren

Door middel van kaarten, foto’s, voorwerpen en getuigenverslagen krijgt de bezoeker een beeld van de Holocaust zoals die heeft plaatsgevonden in de Oekraďne. Naast (historisch) beeldmateriaal worden authentieke objecten zoals (machine-)geweren, hulzen, kogels en kleding tentoongesteld. De toegang is gratis, maar vanwege de gruwelijke aard van de expositie is deze niet geschikt voor bezoekers onder de 16.

Duizenden kogels en hulzen

In september werd de Nederlandse vertaling van het boek van Patrick Desbois over zijn onderzoek uitgebracht door uitgeverij Verbum. De titel is: “Holocaust door kogels” en het is verkrijgbaar in de (online) boekhandel of via verbum.nl. Het boek is het 23ste deel van de Verbum Holocaust Bibliotheek, een boekenreeks over de uitroeiing van de Joden door de nazi’s.

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. In totaal werden ruim 31.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Veel gevangenen werden vanuit Vught naar vernietigingskampen op transport gezet. Tegenwoordig bevinden zich op het voormalige kampterrein - met een totale oppervlakte van 350.000 m2 - een gevangenis, het Molukse woonoord Lunetten, twee kazernes en het Nationaal Monument Kamp Vught.

Tientallen verhalen brengen de geschiedenis tot leven

Voor meer informatie over het onderzoek van priester Desbois en de expositie in het Nationaal Monument Kamp Vught: nmkampvught.nl of holocaustbybullets.nl.

Kevin Prenger
Alle foto's: © "Koos24" & STIWOT

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 13-10-2009 21:40:38