TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationale herdenking in Eindhoven

4 mei 2005, Gemeentelijke Begraafplaats Woensel te Eindhoven, zoals overal in Nederland wordt ook hierstil gestaan bij "allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties of bij vredesoperaties".

"Geoorloofd"

Alles aan oorlog is fout
Zelfs de vervoeging
van het woord houdt
zich niet aan de regels
van sterk en zwak:
de verleden tijd
van oorlog is vrede.
Maar de verleden tijd
van vrede is oorlog.
Is het daarom dat er steeds
weer oorlog is en steeds
weer vrede? Omdat tijd
wel voorbij kan gaan
maar nooit is voltooid?

Tedvan Lieshout


drs. Sakkers (burgemeester Eindhoven)

Bovenstaand gedicht van Ted van Lieshout werd door de burgemeester van Eindhoven, drs. Sakkers, voorgedragen op de begraafplaats in Woensel. Op deze begraafplaats bij de Oude Toren liggen velen soldaten uit Groot Brittannië, waaronder veel vliegtuigbemanningen. Na de toespraak van de burgemeester werd er twee minuten stil gehouden.

de jeugdige interesse was groot (tijdens de Last Post)

Na de twee minuten stilte werd er door de burgemeester namens de gehele Eindhovense gemeenschap een krans gelegd. Vertegenwoordigers van diverse groeperingen, waaronder oud strijders, de vereniging van Airborne Vrienden, de luchtmachtbasis Eindhoven en de plaatselijke scouting. Hierna volgde de 'Last Post', en kon iedereen langs de kransen lopen om zijn of haar eigen bloemen achter te laten.

veteranen

Om half negen werd er vervolgens in de aula onder de Oude Toren de monoloog "De Bevrijding" opgevoerd. Het is het verhaal van een vrouw die over de bevrijding en de oorlogsjaren verteld. Dit werd op een zeer indringende wijze opgevoed, wat ook een staande ovatie aan het einde opleverde.

Al met al, was het redelijk druk in Eindhoven, ondanks de PSV wedstrijd van die avond. Jong en oud was aanwezig, wat wederom er op wijst dat de 'jeugd van tegenwoordig' zich wel degelijk interesseert in het verleden. Zelfs in het Philips-Stadion was het om acht uur stil, op een enkeling herdachten ook alle supporters de gevallenen.

Jeroen Koppes
Alle foto's: © STIWOT & Jeroen Koppes

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 04-05-2005 20:55:44