TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Videotour junior Nederlandse Gebarentaal voor dove jongeren

Nationaal Monument Kamp Vught heeft een videotour junior in Nederlandse Gebarentaal (NGT) ontwikkeld. Met dit aanbod is het verhaal van Kamp Vught nu ook toegankelijk voor dove jongeren. De videotour junior NGT is een aanvulling op de succesvolle audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ waarmee kinderen vanaf 10 jaar op pad gaan in de vaste expositie en op het voormalig kampterrein.

Uit ‘fotoalbum’ met de schoolfoto van de J.C. Ammanschool voor dove kinderen in Amsterdam, ± 1942, met Corrie Treskes-Zwaal, Bilha (roepnaam Bilsie) Vleeschdrager en Elly Farro.


Poesiealbum
In Kamp Vught zaten meerdere Joodse dove kinderen gevangen. Het verhaal van de dove schoolvriendinnetjes Corrie, Bilsie en Elly is in de videotour opgenomen. Corrie zag meerdere Joodse leerlingen verdwijnen. Onder hen ook Bilsie en Elly, die mee moesten met de beruchte Kindertransporten vanuit Kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor. Een replica van het poesiealbum van Corrie met een gedicht van Bilsie is onlangs toegevoegd aan de vaste expositie: ‘Lieve Corrie. Een zonnig gezichtje / Een hartje van goud / Zorg Corrie dat je dit houd (sic) / Want om wat liefde te ontvangen / Moet je zelf ook niet alles verlangen. Van je schoolvriendinnetje Bilsie Vleeschdrager.’

Pictogram bij audiotour junior en videotour junior NGT.
Onbekende geschiedenis
De videotour junior sluit aan op het verhaal van de vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’. Directeur Jeroen van den Eijnde: ‘Voor zover ons bekend, is het voor het eerst dat dove jongeren de ‘vertellers’ zijn in een videotour in NGT. We vonden het belangrijk dat jonge dove bezoekers zich aan andere dove jongeren kunnen spiegelen. Daarbij is de vervolging van Joden die doof waren voor veel mensen onbekend en nu geven we ook aandacht aan hun lot.’

Praktische informatie
De aanbevolen minimum leeftijd voor een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is 10 jaar. De audiotour junior en de videotour junior NGT zijn inbegrepen bij de entree tot het museum. Dove jonge bezoekers kunnen de MapMyVisit-App downloaden op hun eigen telefoon voorafgaand aan het museumbezoek. In NM Kamp Vught volgen zij met deze app de route langs 16 verhaalpunten.

De videotour NGT junior is financieel mogelijk gemaakt door Stichting Theodora Boasson, Stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught, Hurks, Stichting Blauwvalk, Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught, het Dovenfonds en bijdragen van particulieren.

Gebruikte bron(nen)